Eddie, a sas és a jamaikai bobcsapat olimpiája

Előfordult egy-két anomália Calgaryban...

Fotó: Shutterstock

1988 februárjában rendezték meg a legendás 15. téli ötkarikás játékokat a kanadai Calgaryben, egy új korszak első olimpiáját, amely olyan lelkes amatőröktől lett emlékezetes, mint „Eddie, a sas” és a jamaikai bobcsapat.

A Calgary játékokon furcsa esetek is előfordultak, amik későbbi szabálymódosításokat tettek szükségessé, viszont ikonikus filmek is születtek belőlük. Lássuk a téli olimpia mókás oldalát!

​Síugró lett a közönségkedvenc

A brit Michael „Eddie” Edwards annak érdekében kezdett el sísáncon edzeni – túlméretes kölcsön felszerelést használva –, mert ebben a sportágban nagyobb eséllyel juthatott ki az olimpiára. S bár utolsóként végzett Calgaryben, minden ugrását ováció kísérte. Később az ő neve fémjelezte a szigorított kvalifikációs szabályokat. Eddie, a sas címen készült film legendás alakjáról.

www.youtube.com

Eddie the Eagle making Olympic history!

Utolsókból az elsők

Albert monacói herceg indulása, és a győztes szovjet páros lett nemzeti színekre festett bobja sem tudta elvonni a figyelmet a jamaikai bobcsapatról, amely első alkalommal vett részt téli játékokon. Négyesük bukás miatt – a mezőnyben egyedüliként – nem tudta befejezni a versenyt, ennek ellenére hősként ünnepelték a csapatot, amelynek történetét a Jég veled! című vígjáték örökítette meg.

www.youtube.com

Crash of Team Jamaica at the Olympic Games in Calgary

Született nyertesek: ​3 arany egy lábműtét után

A calgary-i olimpián tartották első alkalommal fedett pályán a gyorskorcsolyaversenyeket. A nőknél a visszatérően doppinggyanúba keveredő NDK-s versenyzők sikereit várta mindenki, azonban három távon is az a holland Yvonne van Gennipé futott be elsőként, akinek két hónappal korábbi lábműtétje miatt még az indulása is kétséges volt, és aki sem előtte, sem utána nem tudott világversenyt nyerni.

www.youtube.com

Winter Olympic Games Calgary 1988 - 3 km Van Gennip (WR) - Nemeth-Hunyady
AMI MÉG ÉRDEKELHET