Egészséges fogások tavaszi zöldségekből

Kedves spárga, retek, spenót, ugorj a tányérunkba!

Fotó: Shutterstock

A természet tavaszi újraéledésével együtt mi is egyre nagyobb késztetést érzünk arra, hogy minél több friss, zsenge zöldséget fogyasszunk. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és rostot tartalmaznak, nyersen, párolva vagy salátának elkészítve is kiválóak.

A retek az első zöldség, amely a tavaszi reggelik gyakori főszereplőjévé válik. Sok C-vitamint tartalmaz, illóolajai serkentik az epeműködést és jótékony hatással van a májra is. Rendszeresen fogyasztva megelőzheti az epekő kialakulását.

A spenót, más néven paraj, a tavaszi zöldségek között egy valódi egészségbomba. Népszerű levélzöldség, amit jellegzetes kesernyés íze miatt vagy szeret az ember, vagy nem. Kiváló A-, B- és C-vitamin-forrás, folsav-, kalcium- és antioxidáns-tartalma különösen magas.

Aki a spenótot nem kedveli, válassza a spárgát! Szintén remek antioxidáns, sok A- és C-vitaminhoz, valamint béta-karotinhoz és növényi rosthoz juthatunk, ha beiktatjuk az étrendünkbe. Igazán sokoldalú zöldség, főzve, párolva és grillrácson sütve is isteni.

Az újhagyma is a tavasz első zöldségei közé tartozik. Fogyasztásával jelentős mértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez. Erősíti és szabályozza a bélflórát, serkenti az emésztést, segít az érelmeszesedés megelőzésében. Rengeteg B-, C-, E- és H-vitamin van benne, és jelentős mennyiségű folsavat, nikotinsavat, vasat, jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, kalciumot és cinket is tartalmaz. Az újhagyma zöld részének gyulladáscsökkentő hatása van. Ízelítőnek, íme, néhány tavaszi zöldséges recept!

Sült retek mustáros-vajas szószban

www.youtube.com

Recette radis poêlés rapide et facile, vous allez adorer! # 9

A retket megmossuk, eltávolítjuk a leveleit és félbevágjuk. Egy tálban olívaolajjal összeforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Az így előkészített retket sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A vajat felolvasztjuk, és a mustárral kikeverjük. A megsült retket egy tálba tesszük, összeforgatjuk az öntettel és tálalás előtt apróra vágott snidlinggel megszórjuk.

Tojásos nokedli spenóttal

www.instagram.com

A megmosott spenótot egy serpenyőben megpároljuk, leöntjük a levét és botmixerrel pürésítjük. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, tojást és a kihűlt spenótpürét – ettől szép zöld színe lesz. Vizet hozzáadva nokedlitésztát készítünk, amit sós vízbe szaggatunk és kifőzünk. Az elkészült nokedlit serpenyőbe tesszük, hozzáadunk egy kevés libazsírt és felforrósítjuk. A tojásokat felverjük, ráöntjük a nokedlire és megsütjük.

Sült spárga hollandi mártással

www.youtube.com

Asperges sauce hollandaise

A spárgát megmossuk és a fás végeit eltávolítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A hollandi mártáshoz a vajat felolvasztjuk, leszedjük a habját és hűlni hagyjuk. A tojásokat a vízzel és a sóval gőz felett habosra verjük. Ha kezd sűrűsödni, levesszük a gőzről, és lassan csorgatva hozzákeverjük a langyos, tisztított vajat és a citromlevet. A sült spárgát a hollandi mártással meglocsolva tálaljuk.

Újhagymás lepény

Fotó: Shutterstock

A tojásokat felverjük, megsózzuk, majd hozzákeverjük a tejfölt és a majonézt. Utána hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és jól összedolgozzuk. A töltelékhez az újhagymát és a főtt tojásokat apróra vágjuk, ízlés szerint sózzuk és összeforgatjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tészta egyik felét beleöntjük, rákanalazzuk a tölteléket és befedjük a maradék tésztával. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET