Egyszerű és finom böjti ételek

Ráadásul a hagyományos fogások olcsók is.

tészta
Fotó: Shutterstock

A farsangi szezon véget ért, és elkezdődött a nagyböjti időszak, aminek első napja hamvazószerda volt. A negyven napig tartó nagyböjt a vallásos emberek számára a húsvétra való lelki felkészülés része, de természetesen senkinek sem fog ártani, ha nem eszik húst minden nap.

A böjtölés nem egyszerű feladat, sőt, a húsimádók számára akár nagy kihívás is lehet. Ami miatt mégis érdemes belevágni, az az, hogy a böjt alatt a szervezet megtisztul, emésztőrendszerünk pedig egy kis pihenőt tarthat a téli időszakban fogyasztott nehéz ételek után. A megfelelő mennyiségű vízbevitel mellett már csak arra kell ügyelnünk, hogy az étkezésünk ne legyen egyhangú. Ehhez adunk néhány ötletet!

​Brokkolifasírt

A brokkolit megmossuk és rózsáira szedve sós vízben megfőzzük. Ezután hideg vízbe tesszük, hogy gyorsan kihűljön. A szezámmagot, tökmagot és napraforgómagot száraz serpenyőben megpirítjuk. A megfőtt brokkolit robotgépben összedaraboljuk. Egy tálba tesszük a feldarabolt brokkolit, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, a tojást, a pirított magvakat és a zabpelyhet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, végül annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen a massza. Kis korongokat formázunk belőle, és kevés olajon mindkét oldalukon aranybarnára sütjük őket.

Fotó: Shutterstock

Tejfölös gombapaprikás

Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, megszórjuk őrölt pirospaprikával és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és hozzáadjuk a hagymához, majd fedő alatt pároljuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés vizet is. A tejfölt a liszttel és egy kevés vízzel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a megpárolt gombához. Tálalhatjuk főtt rizzsel, galuskával, de bulgurral is, vagy frissen sült házi kenyérrel.

Fotó: Shutterstock

​Krumplikása

A krumplit meghámozzuk, megmossuk és egy nagyobb edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, megsózzuk és puhára főzzük. Ha megfőtt, botmixerrel pépesítjük, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a búzadarát és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Közben a hagymát vékonyra szeleteljük és olajban megsütjük. A krumplikását még melegen tányérra tesszük, kicsit szétterítjük, megkenjük tejföllel, végül pedig megszórjuk a pirított hagymával és egy kevés hagymás zsiradékot is csepegtetünk rá.

Fotó: Shutterstock

​Zöldséges rakott tészta

A tésztát megfőzzük, a zöldségeket – lila hagyma, padlizsán, sárgarépa, cukkini, piros kápia paprika – megtisztítjuk és apróra vágjuk. A felhevített olajban megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a répát és a paprikát, végül pedig a cukkinit és a padlizsánt. A megdinsztelt zöldségeket felöntjük fehérborral, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még pár percig főzzük, és hozzáadjuk a friss bazsalikomot is. A tészta felét tepsibe öntjük, rátesszük a zöldséges ragu felét, majd ismét tészta és végül a maradék ragu következik. A tetejére sajtot reszelünk, és előmelegített sütőben megsütjük.

Fotó: Shutterstock

​Édes kukoricamálé

A kukoricadarát leöntjük annyi forró vízzel, hogy teljesen ellepje, és egy éjszakát hagyjuk állni. (Tipp: sokkal finomabb lesz, ha víz helyett tejet használunk.) A darabokra vágott aszalt szilvát és a mazsolát szintén beáztatjuk. Másnap a darába belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a beáztatott aszalt gyümölcsöket és a sütőport. Hozzáöntjük a tejet, majd a masszát kivajazott tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben, lassú tűzön egy-másfél órán keresztül sütjük, hogy a dara jól megpuhuljon.

Fotó: Shutterstock

A szilvát nem ér kispórolni!

AMI MÉG ÉRDEKELHET