S pomocou Googlu môžete teraz cestovať ekologickejšie

Počas ciest je aplikácia Mapy Googlu neoceniteľným pomocníkom. Lepšie sa zorientujete, do cieľa sa dostanete rýchlejšie a najnovšie vám pomôže pri cestovaní z pohľadu ekológie.

Foto: Alphabet Inc.


Cestovanie autom

Foto: Shutterstock

Od začiatku septembra zaviedli Mapy Google v 40 krajinách vrátane Slovenska novú funkciu. Okrem voľby najrýchlejšej trasy si teraz môžete zvoliť najekologickejšiu trasu. Pre vás výhoda spočíva v tom, že na takejto trase miniete menej paliva. Pre planétu to znamená menej emisií CO2. Funkcia je dostupná aj na cesty na Slovensku. Ekologickú cestu spoznáte podľa toho, že je pri nej malá ikona lístka. Rôznym typom motorov pochopiteľne vyhovujú rôzne trasy. Kým naftovým autám fungujú motory efektívnejšie pri vyšších rýchlostiach, hybridom vyhovuje časté zastavovanie a rozbiehanie sa. Preto vám Google necháva možnosť výberu typu vozidla.

Cestovanie verejnou dopravou

Foto. Deutsche Bahn AG

Pri vyhľadávaní leteckých spojení či pri hľadaní spojení na dlhšie vzdialenosti máte po novom na Googli aj nový filter výberu – emisie. Môžete si zvoliť bežné alebo nízkoemisné dopravné prostriedky.

Pri nízkoemisnej trase vám teraz vo vybraných krajinách ponúkne Google možnosť cestovať vlakom namiesto lietadla. Firma sa spojila s poprednými železničnými firmami. V Nemecku (DB), Španielsku (Renfe), Taliansku (Italo, Trenitalia) a mimo Európy v Japonsku (Japan Rail) vám po vyhľadaní priamo ponúkne spojenia aj s možnosťou kliknutia na objednanie lístkov. Postupne budú pribúdať partnerstvá s novými operátormi a aj ponuka v ostatných krajinách. V pláne je, aby sa čoskoro pridali aj autobusy.

V leteckej doprave máte tiež možnosť ekologickejšej cesty. Konkrétne vám Google povie, ktoré lety majú nižšie emisie, než je priemer na danej trase. To sa dosahuje napríklad nasadením modernejších a úspornejších lietadiel.

Ekologickejšie bývanie v hoteloch

Foto: unsplash

Cestovanie s pomocou Googlu sa pridalo k ekologickým možnostiam ubytovaní, kde si môžete už rok zvoliť sekciu environmentálne hotely, ktoré sú zvýraznené ako eco-certified. To je zabezpečené cez rôzne nezávislé ekologické certifikačné organizácie. A ak chcete vedieť, čo hotely presne robia, kliknite na „About“ a dozviete sa, či znižujú odpad, šetria vodou či elektrinou, či prijímajú iné opatrenia na zníženie svoje ekologickej stopy (a aké sú tie opatrenia).

AMI MÉG ÉRDEKELHET