Regeneratívne cestovanie

"Opustiť miesto lepšie, ako sme ho našli." Tak znie definícia tohto nového pojmu. Regenerácia je neustále prichádzanie do bytia, ktorým je život. Nekonečný cyklus obnovy, ktorou je príroda. Keďže má cestovný ruch podstatný vplyv na životné prostredie, cieľom trvalo udržateľného cestovného ruchu je vybalansovať sociálne a environmentálne vplyvy, ktoré sa spájajú s cestovaním.

Foto: Traveloregon.com

Ako sa to dá uplatniť v skutočnom živote? Môžeme ísť nad rámec celého konceptu neničenia a zistiť, ako môžeme kreatívne zlepšiť stav miest, ktoré navštívime. Ak existuje destinácia, ktorá bola v minulosti negatívne ovplyvnená, môžeme tieto vplyvy zmierniť a priblížiť ju k stavu, v akom bola pred negatívnymi zmenami. Tu je niekoľko miest, kde sa našla práve táto rovnováha pri cestovaní.

Kodaň

www.youtube.com

GreenKayak introduction

Kodaň patrí medzi najekologickejšie hlavné mestá na svete. Neustále prehodnocuje rozvoj cestovného ruchu vytváraním nových príležitostí pre zodpovedný cestovný ruch. To je aj prípad spoločnosti GreenKayak, ktorá kajaky prenajíma nie za peniaze, ale výmenou za odvoz odpadu nazbieraného počas plavby. Táto idea je nielen úžasná alternatíva na spoznanie mesta. Vďaka tomuto činu sa môžete cítiť ako skutočný veľvyslanec cieľovej destinácie, ktorý prispieva k znižovaniu znečistenia vody. Táto myšlienka si rýchlo získala rozsiahly úspech a teraz je možné urobiť to isté v niekoľkých ďalších mestách v severnej Európe.

Olympijský polostrov štátu Washington

www.youtube.com

Jamestown Washington - S' Klallam Tribal center - Sequim Bay - Clamming

Na severnom olympijskom polostrove štátu Washington môžu účastníci na vlastnej koži zažiť pohlcujúce zážitky s kmeňom Jamestown S'Klallam. Deň môžete stráviť učením sa v Severnej olympijskej koalícii lososov, ktorí sa snažia pomôcť obnoviť biotop lososa a pri obnove rieky Elwha. V regióne došlo k dramatickému poklesu počtu lososov, z veľkej časti v dôsledku priehrad na miestnych riekach. To je pre miestne kmene vážny problém. Hostia si vypočujú príbehy a pohľady z prvej ruky od príslušníkov kmeňa aj zástupcov environmentálnych organizácií, ktorí pomáhajú obnoviť vitalitu riek a regiónu. Náučné zážitky sa tu spájajú s dobrodružnými, aby ste si naplno užili krásy prírodného prostredia v úžasnej krajine tohto olympijského polostrova.

Chodníky Oregonu

Foto: Traveloregon.com

V neďalekom Oregone cestovatelia narazia na chodníky pohoria Willamette National Forest v pohorí Cascade. V roku 2020 tu došlo k najhorším požiarom v tomto štáte na severozápade USA.

Účastníci sa dozvedia o možnostiach obnovy a prevencie požiarov a zúčastnia sa na projektoch budovania chodníkov popri rieke McKenzie. Zážitok zahŕňa aj vonkajšie aktivity, ako je turistika, cykloturistika a rafting na divokej vode. Tento cestovateľský program, podporovaný programom Travel Oregon Destination Ready Development, aktívne zapája miestnych obyvateľov aj návštevníkov do obnovy týchto kritických vonkajších oblastí. Zároveň poskytuje miestnym podnikom postihnutým požiarmi aj pandémiou ekonomickú podporu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET