Mikrobus s nulovými emisiami: Volkswagen ID. Buzz

Predpredaj prvého, plne elektrického mikrobusu z dielne automobilky Volkswagen odštartoval v máji a potvrdil renomé jedného z najočakávanejších elektromobilov roka.

Foto: Volkswagen

Už na prvý pohľad je zrejmé, že v dizajne ID. Buzz sa harmonicky skĺbil dizajn legendárneho predchodcu T1 s futuristickými prvkami v podobe krátkych presahov a hrubých stĺpikov. Mikrobus ponúka veľkorysý priestor vďaka elektrickej platforme (MEB) s takmer trojmetrovým rázvorom i optimálne umiestnenému pohonnému prevodu.

Foto: Volkswagen

Kým elektromotor s výkonom 201 koní (150 kW) je umiestnený na zadnej náprave, lítiovo-iónová batéria s kapacitou 77 kWh sa nachádza v strede vozidla, pod podlahou. Rozloženie hmotnosti mikrobusu je ideálne, pričom cestujúci sa môžu natiahnuť takmer bez obmedzenia.

Foto: Volkswagen

Batožinový priestor s veľkosťou 1121 litrov sa môže v prípade potreby zvýšiť až na 2205 litrov. Volkswagen ponúka okrem siedmich základných farieb aj štyri dvojtónové verzie lakovania.

Foto: Volkswagen

V interiéri sa dá nainštalovať náladové osvetlenie s 30 rôznymi odtieňmi. Priestor vyniká bohatým zastúpením praktických úložných vreciek a boxov. K environmentálnej udržateľnosti prispieva okrem elektrického pohonu aj široké použitie recyklovaných materiálov. ID. Buzz využíva najmodernejšie technológie: osvetlenie ID. Light, ktoré komunikuje s vodičom vizuálne, systém Over-the-air na priebežnú aktualizáciu softvéru či komunikáciu Car2X, poskytujúcu dôležité dopravné informácie v reálnom čase. O bezpečnosť jazdy sa starajú asistenčné systémy, ktorých je k dispozícii až 30.

Foto: Volkswagen

AMI MÉG ÉRDEKELHET