Čo zvážiť pri kúpe elektronickej čítačky na cesty

Elektronické čítačky kníh, ako napríklad Kindle, sú v posledných rokoch čoraz populárnejšie. Ponúkajú pohodlný spôsob, ako so sebou nenosiť celú knižnicu kníh, časopisov a novín. Ak cestujete, môžu byť pre vás obzvlášť užitočné. Objemné a ťažké knihy často vylúčime z batožiny. No je škoda odoprieť si čítanie počas letu či na dovolenke. Preto vám prinášame tipy, ktoré zvážte, ak si chcete vybrať správnu elektronickú čítačku.

Foto: Shutterstock


Prenosnosť

Foto: Pexels

Jednou z hlavných výhod používania elektronickej čítačky kníh počas cestovania je jej prenosnosť. S elektronickou čítačkou kníh môžete so sebou nosiť stovky, ak nie tisíce kníh, a to všetko v zariadení, ktoré je menšie a ľahšie než väčšina kníh. Táto prenosnosť tiež uľahčuje čítanie na cestách, či už ste v lietadle, vo vlaku alebo v autobuse. Pre jej ľahkosť ju zoberiete so sebou aj počas transferov, presunov metrom alebo keď čakáte v rade do múzea, alebo na inú atrakciu. Elektronickú čítačku môžete pohodlne držať v jednej ruke a druhou ľahko otáčať stránky. Hodí sa preto skvelo aj na kempovanie či viacdenné túry a cyklovýlety.

Životnosť batérie

Možno si hovoríte – ďalšie zariadenie, ktoré budem musieť neustále nabíjať, no opak je pravdou. Ak si zvolíte najznámejšiu čítačku Kindle, alebo jej podobný typ, vydrží vám niekoľko týždňov. To najmä vďaka tomu, že nevydáva silné žiarenie ako mobil, tablet či laptop. Ak nebudete aktívne sťahovať nové knihy, vypnete Wi-Fi a nasťahujete si obsah vopred doma, nabitá čítačka vám vydrží väčšinu dovoleniek a výletov. Pri kúpe sa však o výdrži batérie dobre informujte – osobne u predajcu alebo cez recenzie online.

Prispôsobenie

Foto: Pixabay

S elektronickou čítačkou kníh si môžete prispôsobiť svoje čítanie spôsobom, ktorý vám vyhovuje, čo sa pri bežnej knihe nedá. Nevyhovuje vám veľkosť či font písma? Zmeňte si ho. Svieti vám slnko alebo nechcete silné žiarenie pred spaním? Zmeňte si farbu pozadia a jas, aby bolo čítanie pohodlnejšie v rôznych svetelných podmienkach. Mnohé čítačky elektronických kníh ponúkajú aj funkcie, ako je vytváranie záložiek. Môžete tiež vyhľadávať konkrétne slová alebo frázy, čo môže byť užitočné, keď sa snažíte nájsť konkrétnu pasáž v knihe.

Trvanlivosť

Foto: Pexels

Elektronické čítačky kníh sú často odolnejšie ako tradičné knihy. Zvyčajne sú navrhnuté tak, aby odolali opotrebovaniu počas cestovania, s obrazovkami odolnými proti poškriabaniu a majú veľmi pevné rámy. To znamená, že svoje zariadenie môžete hodiť do batoha alebo kabelky bez obáv z jeho poškodenia.

Ako získate prístup k obsahu do e-čítačky

Na cestách je dobré mať vopred stiahnuté knihy, no ak by vám náhodou obsah došiel, môžete si kdekoľvek s prístupom na internet stiahnuť novú knihu. Do čítačky sa vám stiahne najčastejšie formát EPUB, ktorý je najrozšírenejším formátom na svete. Stačí zaplatiť kartou online a hneď sa môžete pustiť do nového čítania na cestách. Hoci v angličtine nájdete takmer nekonečný zoznam titulov, ani v slovenčine nie ste ukrátení a veľké online kníhkupectvá ponúkajú drvivú väčšinu kníh v podobe pre elektronické čítačky.

Koľko stojí elektronická čítačka a e-knihy

Foto: Pixabay

Cena samotnej čítačky sa pohybuje v rozmedzí od sto do tristo eur, no podľa našej skúsenosti najčastejšie predávané Kindle čítačky stoja približne 130 eur. Samotné e-knihy sú porovnateľné a o niečo lacnejšie než knihy v tlačenej podobe. Mnohé knihy a časopisy si môžete stiahnuť zadarmo. Veľká výhoda je, že vám po prečítaní nezostáva doma hrubá kniha, na ktorú sadá prach a celoživotne ju máte na výstavke v poličke, lebo vám ju je ľúto vyhodiť.

Elektronické čítačky ľudí rozdeľujú na dva tábory. Sú tí, ktorí nedajú dopustiť na pocit listovania reálnymi stranami, vôňu tlače a papiera, aj romantiku z klasického čítania. A sú tu tí, ktorí prešli na moderný spôsob, najmä pre jeho praktickosť na cestách. Vy si nemusíte zvoliť jednu alebo druhú stranu. Užívajte si pokojne oboje – doma tlačenú knihu, na cestách praktickú čítačku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET