Életveszélyes strandok, ahol jobb, ha csak a parton napozunk

Van köztük olyan, amit csak simán „cápafolyosónak" hívnak...

tenger ocean
Illusztráció: Getty Images
Ha nem szeretnénk, hogy a következő nyaralásunkon a pihenés, napozás és új helyek felfedezése mellett a cápatámadás is a repertoáron legyen, akkor ezeket a strandokat jobb ha mindenképp elkerüljük.


1. Playa Zipolite, Mexikó

Fotó: Instagram

Playa Zipolite, Mexikó

Ha egy strandnak az a beceneve, hogy a halál strandja, akkor lehet némi elképzelésünk arról, hogy mennyire veszélyes. Mivel a Zipolite ma már Mexikó 10 legnépszerűbb strandjai közé tartozik, megemelték a speciálisan képzett életmentők számát a partszakaszon, hogy a felelőtlen vagy nem jól úszó strandolókat, vagy a közeli, népszerű nudista strand látogatóit időben ki tudják menteni a hatalmas hullámokból és rejtett, erős áramlatokból.

2. Hanakapiai Beach, Hawaii

Fotó: Undplash

Hanakapiai Beach, Hawaii

A Kauai-szigeten található partszakaszhoz egy több mint 3 kilométeres hegyi séta után érhetünk el, de a látvány minden fáradtságot megér. Nyáron szinte áttetsző a víz, annyira tiszta, a téli hónapokban viszont rettenetesen erősek az áramlatok, csapkodnak a hullámok, sajnos nem alkalmas fürdőzésre – és éppen ez az, amit az ide érkező rengeteg turista nem vesz komolyan. Nem bírják megállni, hogy ne menjenek a habos hullámok közé, pedig azok olyan erősek, hogy egy pillanat alatt elsodorhatják őket. Azért is veszélyesebb az átlagnál Hanakapiai, mert a partot nem veszi körbe zátony, ami tompítaná a víz erejét.

3. New Smyrna Beach, Florida, USA

Fotó: Instagram

New Smyrna Beach, Florida

Ez az üdülőövezet nagyon népszerű, rengetegen járnak a New Smyrnára szörfözni, vitorlázni, horgászni, motorcsónakos túrákat szerveznek, van egy kedvelt golfklub és egy kiránduló útvonal is a közelben, viszont éppen ezért rengeteg embert vonz a part is. Ezzel nem is lenne probléma, ha a cápák nem szeretnének ezen a parton úszni: a cápatámadások fővárosa még mindig Florida és azon belül ezen a szakaszon van a legtöbb baleset. 2019-ben a világon összesen 64 cápatámadás volt, ebből 41 az USA-ban, abból pedig 21 itt, az amerikaiak kedvenc szörfparadicsomában. Volt olyan nap tavaly, amikor egy napon 3 baleset is volt.

4. Gansbaai, Dél-Afrika

Fotó: Unsplash

Gansbaai, Dél-Afrika

Dé-Afrika egyik legszebb strandját találóan „Cápafolyosónak" is nevezik, de ez nemhogy elriasztja, hanem vonzza a turistákat: kifejezetten cápaleső búvártúrákat szerveznek ide, amelynek alkalmával a bátrak ketrecben merülnek le a legveszélyesebb ragadozók közé. Ezeknek az extrém programoknak az a nagy hátránya, hogy a víz mindig tele van cápacsalogató vérrel, nyers húsokkal, ezért itt annyira nem biztonságos strandolni.

5. Cape Tribulation, Ausztrália

Fotó: Unsplash

Cape Tribulation, Ausztrália

A Szenvedés-fok – ezt jelenti magyarul a Cape Tribulation. Izgalmas, igaz? A Queenslandhez tartozó óceánpart kivételesen nem a víz vagy a cápák erejétől veszélyes, hanem a medúzacsípések miatt. A város azt tanácsolja az idelátogatóknak, hogy csak védőöltözékben, azaz „stinger suitban" menjenek be a vízbe. Ez a búvárruha tulajdonképpen egy vékonyabb spandexoverál, amely nem véd meg a szélsőséges hőmérsékletű víztől, viszont fedi az egész testet és nem engedi át a medúzatüskéket. A medúzák mellet a sós vízi krokodiloktól is érdemes távol maradni, amelyek főleg az folyótorkolatokban támadnak, ezért ott nem ajánlott strandolni.

6. Morecambe-öböl, Egyesült Királyság

Fotó: Instagram

Morecambe-öböl, Egyesült Királyság

Alattomos, kiszámíthatatlan partszakasz Lancashire-ben, ahol mindig változik a vízszint. Amikor száraznak tűnik (ahogy a képen is), igazából veszélyes futóhomokkal találkozhatunk, ami „leszippantja" az arra járókat. Egy embernél nagyobb, nehezebb tárgyat is képes elnyelni, megmozdítani, úgyhogy nem veszélytelen arra sétálni, biciklizni sőt még autókázni sem.


AMI MÉG ÉRDEKELHET