Elhagyatott építmények csodálatos fotókon!

Az átlag szemlélőnek pusztán romok, de a fotósok meglátták bennük a szépet.

Fotó: Instagram

Kastély, amelyet benőtt a gaz, beomlott tetejű színház, rozsdarágta vidámparkok, amelyekben egykor számtalan gyerek és felnőtt szerzett felejthetetlen élményeket – most üresen és elhagyatottan állnak, egykori önmaguk árnyékaként. Igazi fotóscsemegék következnek!

Fotó: Instagram

Burj Al Babas falu, Törökország

Az összes elhagyatott helynek saját története van. Az egyik egyszerűbb, a másik egzotikusabb, az egyik szerényebb, a másik hivalkodóbb, de valamennyi épület esetében megdöbbentő, egyszersmind érthetetlen, hogyan hagyhatták őket ily mértékben lepusztulni.

Sok helyen a természet birtokba vette a a romokat, és burjánzó kertek alakultak ki egy-egy színház, templom vagy medence kellős közepén.

A fenti képen szereplő Burj Al Babas kastélyfalu Törökországban épült. A tulajdonos célja az volt, hogy luxus életszínvonalú közösséget hozzon létre ebben a Disney-mesébe illő házakból álló városkában. Külföldieknek szánták a lehetőséget, hogy valódi, helyben feltörő meleg termálvízzel fűtsék túldíszített házaikat, ám a gazdasági válság közbeszólt: a befektetők csődbe mentek, a tulajdonosok közül pedig, aki még tudta, kivette a pénzét, így adva át az enyészetnek több tucatnyi apró palotát.

A galériában mutatunk egy olyan Kínai várost is, Tianduchenget, ahol 2007-ben ugyancsak luxuslakóparkot álmodtak a tulajdonosok, ám túl nagy fába vágták a fejszéjüket; az építkezés közben elfogyott a pénzük. Hiába húztak fel a park közepére egy mini Eiffel-tornyot a hozzá tartozó Champs-Elysées-vel, a vevők mégsem tolonganak az új lakásokért. Ennek következtében a környék most úgy néz ki, mint a posztapokaliptikus Párizs: 10 000 üres lakással, kihalt utcákkal. Az egyetlen, ami pontosabban akik megmaradt a helynek, azok a hamis Eiffel-torony előtt máig előszeretettel pózoló friss házasok.

A megdöbbentő képek között akad olyan is, amelyen egy elhagyatott németországi szanatórium egyik terme látható, a közepén kopott zongorával – a fotó láttán rögtön szárnyalni kezd az ember képzelete: vajon milyen történeteket rejtenek e ház falai?

Fotó: Instagram

Ez a romániai zsinagóga tető nélkül, burjánzó növényzettel is csodálatos látványt nyújt, és forgatási helyszínként sem mondanánk rá nemet. Ahogy a galériánkban szereplő további létesítmények esetében sem, amelyek között szerepel egy tehetős arisztokrata család elhanyagolt privát parkjára hasonlító grúz vonatállomás, sőt rábukkantunk egy olyan uszodára is, amely, bár parlagon hever, az azt befogadó szabadidőközpont máig működik, megtűrve magában e furcsa mementót.

20 kép egykor szebb időket megélt helyekről:

The DeKoven Center, USA

Fotó: Instagram


Kastély Portugáliában

Fotó: Instagram


Csavossy mauzóleum, Románia

Fotó: Instagram


Tengeri stadion, Miami

Fotó: Instagram


Elhagyatott üvegház

Fotó: Instagram


Tangyhaun hotel és étterem Kínában, amelynek a Fehér Ház becenevet adták a helyiek

Fotó: Instagram


Oroszországi templom

Fotó: Instagram


Kastély Olaszországban

Fotó: Instagram


Elhagyott palota, USA

Fotó: Instagram


Becsődölt vízipark

Fotó: Instagram


Színház, USA

Fotó: Instagram


Szanatórium Németországban

Fotó: Instagram


Vonatállomás, Grúzia

Fotó: Instagram


Zsinagóga Romániában

Fotó: Instagram


Egy kis Párizs Kínában, Tianduchengben, ahol elfogyott az építési vállalat pénze a lakópark befejezeséhez

Fotó: Instagram


Egykor vidámpark volt...

Fotó: Instagram


Vízi élménypark Vietnámban

Fotó: Instagram


Vidámpark, New Orleans

Fotó: Instagram


Erőmű, Charleroi, Belgium

Fotó: Instagram


Az Old Discovered német kutatóhajó még 2000-ben akadt fenn egy korallzátonyon, és azóta sem tudják kihúzni



AMI MÉG ÉRDEKELHET