Gyógyító erdőfürdő az őserdőben

Séta helyett erdőterápia. Persze csak miután besétáltunk a megfelelő helyre.

Fotó: Shutterstock

Bizonyított tény, hogy a növényzet, különösen az erdő pozitív hatással van az ember pszichéjére. Akik rendszeresen töltik az idejüket erdei környezetben, boldogabbnak érzik magukat és ritkábban lesznek betegek. Röviden: az erdőben végzett szabadidős tevékenységek hozzájárulnak testi és lelki jóllétünkhöz, amit különféle technikákkal támogat az erdőterápia.

Az erdőterápia egy viszonylag új keletű relaxációs irányzat, melyet Japánban találtak ki az 1980-as években, és sinrin-youku (szó szerinti fordításban erdőfürdőzés) néven vált ismertté. Az erdőterápiás technikák része például a fák ölelése, mezítlábas séta a fűben, vagy a tiszta erdei levegő tudatos lélegzése – azaz jóval több, mint egy egyszerű séta. Hatékonyan csökkenti a stresszt és a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és pozitív hatással van a mentális zavarokra is. Az erdőterápia lehetőséget ad arra is, hogy újra kapcsolatba kerüljünk a természettel, és ki tudjunk törni a civilizációs betegségek – mint például a kiégési szindróma – fogságából.

Erdők vonatkozásában nemzetközi összehasonlításban jól állunk, hiszen Szlovákia területének több mint 40%-át erdők teszik ki, azaz az egyik leginkább erdővel borított ország Európában. Íme, néhány tipp, ahol úgy „fürödhetünk" az erdőben, hogy közben nemcsak önmagunkról, hanem környezetünkről is tanulhatunk valami újat!

Bádonyi őserdő

Fotó: mirodobrota/Instagram

Szlovákia egyik legrégebbi védett területe (1913-tól), biotópját értékes bükkfaerdő alkotja. A Körmöci-hegység délkeleti részén, Bádony (Badín) község mellett található őserdő az eredeti természetes kárpáti erdők maradványa, ezért 1994-ben nemzeti természeti rezervátum lett. Az őserdei bükkfaerdőben lucfenyő, juharfa, kőrisfa és a veszélyeztetett fajjá nyilvánított szilfa is előfordul. A hatalmas fák alatti séta felejthetetlen élményt kínál a látogatóknak. Egyike azon kevés helyeknek, ahol be lehet lépni az eredeti őserdőbe, de csak túravezető kíséretében.

Dobrocsi őserdő

www.instagram.com

A Feketebalog közelében található dobrocsi őserdőt az eredeti, több ezer éve kialakult erdő megőrzése érdekében nyilvánították védetté. Az őserdő fejlődésének valamennyi szakasza megfigyelhető benne (növekedés, öregedés, felújulás, összeroppanás) – egy fejlődési ciklus mintegy 400 évig tart. Az őserdő teljes egészében el van zárva az egyéni látogatók elől, csak szakértő vezető kíséretében tekinthető meg. A túra az őserdő szélén található tanösvényen vezet, nagyjából két óra alatt tehető meg.

Taszármalonyai arborétum

www.youtube.com

Vesmírne Krásy Slovenska - Arborétum Tesárske Mlyňany

A mintegy 67 hektáron elterülő malonyai erdőben Ambrózy-Migazzi István dendrológus, botanikus – ahogy kortársai nevezték: a „virágos gróf" – a 19. és a 20. század fordulóján sok külhoni növényfajt telepített. Az egyedi gyűjtemény Európában az egyik legnagyobb, olyan értékes és ritka fákat láthatunk itt, mint a tengerparti óriásfenyő, a himalájai selyemfenyő, nagylevelű japán tölgy, a kínai mamutfenyő. A park világviszonylatban is egyedinek számít, mivel ilyen gyűjtemény hasonló klimatikus feltételekkel nem létezik máshol a világon.

Dévényi-tető

www.instagram.com

A főváros legmagasabb hegyét, a Dévényi-tetőt (Devínska Kobyla) egyedi, meleg- és szárazságkedvelő növény- és állatvilágának köszönhetően nyilvánították nemzeti természeti rezervátummá 1964-ben. A többségében tölgyfákból álló erdőben húzódó turistaösvényen végigsétálva nemcsak a rezervátumot csodálhatjuk meg, hanem élvezhetjük a friss levegő és a nyugodt környezet áldásos hatását is – mindössze néhány kilométerre Pozsony nyüzsgő belvárosától.

AMI MÉG ÉRDEKELHET