Vacsorázz Picassóval!

Mivel nemcsak az étel, hanem a körítés is számít... Fine dining és modern művészet a nagyvilágban.

Fotó: Facebook

Ki ne szeretne eredeti Chagall-, Picasso- vagy Murakami-képek alatt vacsorázni? Egyes műgyűjtő étteremvezetők kombinálták a szépet a finommal, és a szerencséseknek vagy elkötelezett művészetszeretőknek lehetőségük van ebben az öt étteremben igazi műalkotások között elfogyasztani a mindennapi kenyerüket.

Le Gavroche, London

Aki régimódi, de elegáns helyre szeretne menni, ahol klasszikus, francia konyhával várják, akkor a két Michelin-csillagos La Gavroche-t ajánljuk. A nagyon szép, tágas és tradicionális étteremben a nyolcfogásos degusztációs menü kóstolása közben végigjárathatjuk a tekintetünket Picasso, Miró és Dalí művein. Jól hangzik, igaz? Jó, nem minden darab eredeti, de van köztük az is!

Osteria Francescana, Modena

Akik kedvelik a kortárs művészetet, nem fognak csalódni a modenai étteremhálózat egyik éttermében sem (mindkettő Modenában van). A séf, Massimo Bottura maga is műkedvelő, de nem csak a falakon láthatunk modern alkotásokat, számos szobor is helyet kapott az Osteria Francescanában, ráadásul az étkészletek és maguk az ételek is úgy díszelegnek az asztalon mint műalkotások. A három Michelin-csillagos étteremben helyet kapott Gavin Turk Trash című szobra, de láthatunk Maurizio Cattelan, Damien Hirst és Takashi Murakami alkotásokat is.

Kronenhalle, Zürich

Fotó: Facebook

Aki Zürichbe érkezik, tudja, hogy rengeteg jó étterem, múzeum és program várja igen borsos összegért, de ha már ott vagyunk és megtehetjük, akkor válasszunk igazán különleges helyeket! Ilyen a Kronenhalle is, ami bár 1924 óta üzemel étteremként, a kulturális terület felé csak a 40-es években kezdtek nyitni a tulajdonosok, amikor összebarátkoztak a hozzájuk be-betérő művészekkel. Picasso, Matisse és Miró műveit gyűtögetve, majd az alkotóktól érkező ajándékként jött össze az egyedi gyűjtemény. Ha elfogyasztottuk a finom vacsoránkat, kérjük meg a felszolgálókat, hogy mutassák meg Marc Chagall, Georges Braque vagy Robert Rauschenberg műveit. A napokban például James Joyce-felolvasást tartanak a fenti képen található asztalnál, ahol annak idején az író is szerette elkölteni a vacsoráját.

Casa Lever, New York

Fotó: Facebook

Ez az ikonikus New York-i étterem arró lett híres, hogy összesen 32 darab Warhol-kép díszelgett a falán, azóta azonban már más a kínálat: 2019-ben Damian Hirst brit művész képei váltották fel Warhol szitanyomatait. A Casa Lever vezetői az éttermet így írják le: a hely, ahol olasz ízek, milánói vendégszeretet és modern dizájn vár.

Atlas, Atlanta, USA

Fotó: Facebook

Ez a fine-dining étterem már első pillantásra is nagyon elegáns, legjobban egy privát elit klubra hasonlít, de szerencsére nem az! A tipikus amerikai konyha található a menün, a falakon pedig a 20-21. század modern alkotásai: Francis Bacon, Picasso, Léonard Tsuguharu Foujita. Az Atlas kistestvérét, a The Garden Roomot is érdemes megnézni, amelynek enteriőrjét Klimt festményei ihlették és csupa friss növény és virág borítja a falakat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET