Top 5: nézd meg Európa street art fővárosait!

A közösségi médiás trendek alapján kijelenthetjük, hogy fontos tényező a turistáknak, hogy milyen helyi utcai művészettel találkozhatnak.

Shoreditch
Fotó: Shutterstock

Mindegy, hogy egy sikátorban megbújó apró graffiti, vagy egy épület teljes falát fedő, több tíz méter magas alkotás, az utcai művészet már a modern városkép szerves része. Lássuk, hogy melyik azok az európai városok, amelyek a legerősebbek ebben a szabad, kreatív művészeti formában!

London – Shoreditch, a legizgalmasabb hely most Európában

Fotó: Unsplash

Street art szempontjából egyértelműen London a legizgalmasabb hely most Európában, azon belül is az egyik művésznegyed, Shoreditch viszi a prímet. A város kreatív központjaként is emlegetett környék nincs messze London legforgalmasabb vasútállomásától, évente többmillió turistát vonz, akik a kiváló vendéglátóhelyek mellett egyre nagyobb számban azért érkeznek, hogy az utcán barangolva élvezhessék az alkotásokat.

Párizs – Művészetek otthona

Fotó: Shutterstock

A főbb pályaudvarok, a Gare du Nord, a Gare de l'Est vagy a Gare de Lyon közelében a francia fővárosban is számos utcai művészeti alkotást találunk, a legtöbb street art munka azonban a Belleville negyedet dísziti. Párizsnak természetesen hosszú története van, ha művészetpártolásról van szó, így nem is csoda, hogy ezt a szabad, kötetlen kifejezési módot is támogatják.

Berlin – Lépten-nyomon utcai alkotások

Fotó: Pixabay

A német főváros Mitte nevű városrésze nyüzsgő, élettel teli környék, a közelben található a Hauptbahnhof vasútállomás, a Múzeum-szigeten pedig egymást érik a művészetnek szentelt intézmények. Az egykor kettéosztott, ma pedig már kimondottan progresszívnek számító városban lépten-nyomon utcai alkotásokba botlunk, például az East Side Gallery 1,3 km hosszú szakaszán, ahol az egykori berlini fal maradványait borítják a színesebbnél-színesebb művek a Spree folyó mentén.

Lisszabon – Mindig is az utcakép része volt a művészet

Fotó: Shutterstock

Lisszabonban mindig is az utcakép része volt a művészet, elég csak a kézzel festett csempékre, az azulejókra gondolnunk, amelyek szinte mindenhol visszaköszönnek a portugál fővárosban. Lisszabon a jelenben is a street art egyik fellegvára, aminek köszönhetően a szinte folyamatosan változó város mindig tartogat valami meglepetést az utazóknak.

Róma – A külvárosban érdemes keresni

Fotó: Facebook

Róma is bővelkedik az utcai művészeti alkotásokban, amelyek elsősorban a külvárosokban, a turisták által frekventált helyszínektől távol találhatóak. Ha tehát többet is látnánk a Vatikánnál, a Colosseumnál és a belváros egyéb ismert, történelmi látványosságainak, akkor irány a délkeleti Quadraro negyed, ahol a M.U.Ro, vagyis a Museo Urbano di Roma nevű nonprofit projekt tagjai vezetett túrák keretében kísérnek végig minket a legizgalmasabb alkotások mentén, de a Termini pályaudvar közelében található San Lorenzo negyed is bővelkedik alkotásokban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET