Hol beszélnek Európában a legjobban angolul, és hol küzdenek a leginkább?

A papírforma mellett van néhány meglepetés is a listán.

egy turista sétál máltán

Egy új országba utazni sokszor kissé ijesztő lehet, ha nem beszéljük a helyi nyelvet. Erre nagyon jó megoldás az angol: mivel a világon toronymagasan ez a leggyakrabban tanult második nyelv, szinte bárhol használhatjuk – feltéve, ha az adott ország lakói is jól beszélik. Ez viszont nem annyira egyértelmű, mint hinnénk. Az Education First minden évben megvizsgálja, melyik országban mennyire beszélik jól az angolt, és bizony vannak meglepetések az idei listán: néhány nagyon népszerű európai desztináción nem biztos, hogy tökéletesen elboldogulunk majd a helyi nyelv ismerete nélkül.

Fotó: Shutterstock

Hollandia zászlaja, illusztráció

Nem lenne túlzás azt állítani, hogy az angol a hollandok második anyanyelve.

Ugyanis, ahogy 2022-ben, úgy idén is Hollandia végzett az élen – és nem csak Európában, hanem a teljes világon.

A "nagyon magas szintű nyelvtudással" büszkélkedő kategóriában ott van a szomszédos Ausztria is, amely a világranglista 3. helyére került. A következő három helyen a skandináv országok, Dánia, Norvégia és Svédország végeztek, majd Belgium, Portugália, Németország, Horvátország és Görögország következik.

A "magas szintű" angol nyelvtudással rendelkező európai országok közé tartozik Lengyelország (13. hely), Finnország, Románia és Bulgária, majd a világranglista 17. és 18. helyén Magyarország és Szlovákia következik – nagy meglepetésre jócskán megelőzve a Balti-államokat, Csehországot és Svájcot is.

Fotó: Unsplash

Illusztráció

Európa legnépszerűbb turisztikai célpontjai közül néhány ország lakói azonban csak "közepes szinten" beszélnek angolul. Bár Franciaország 2021-ben még a "magas szintű" kategóriában, a 31. helyen állt a világranglistán, az elmúlt két évben jócskán visszaesett a skálán. Idén globálisan a 43. helyre, Európában pedig csak a 34. helyre volt elég az angoltudásuk, ez pedig a nyugat-európai országok közül a legalacsonyabb érték.

Olaszország és Spanyolország szintén a "közepesen jó" kategóriába került. Ők valamivel a franciák előtt, holtversenyben a 35. helyen végeztek világszinten – kissé meglepő módon Grúzia és Fehéroroszország is megelőzte őket.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A népszerű déli desztinációk gyenge helyezésével kapcsolatban azért fontos megjegyezni, hogy fővárosaikban és néhány nagyvárosban az országos átlagnál sokkal többen és valamivel jobban beszélnek angolul. De ha a Kanári-szigetek valamelyik eldugottabb részére mennénk átvészelni a telet, esetleg egy dél-olasz utat tervezünk, vagy egy francia síparadicsomba készülünk, jobb, ha előbb veszünk egy-két nyelvleckét.

AMI MÉG ÉRDEKELHET