Európai úti célok, ahol ingyenes a tömegközlekedés

Nem árt tudni.

Európa-szerte csak néhány városban van lehetőségük az utazóknak arra, hogy díjmentesen közlekedjenek adott helyszínek között. Egyes helyeken ez a lehetőség csak a lakosok számára elérhető, azonban olyan területek is akadnak, ahol a turistáknak sem kell jegyeket vagy bérletet venniük ahhoz, hogy használhassák a tömegközlekedési eszközöket.


Luxemburg 

Luxemburgban már 2020 óta mindenki ingyenesen használhatja a tömegközlekedési eszközöket, ami azért is jó, mert az országon számos nemzetközi ingázó halad át. Turistaként is bátran felszállhatunk a buszokra, villamosokra és a vonatokra anélkül, hogy büntetésre kellene számítanunk.

Dunkerque, Franciaország

Észak-Franciaország partmenti városában 2018 óta a helyieknek és a turistáknak sem kell fizetniük a tömegközlekedésért. A kezdeményezés célja az volt, hogy csökkenteni tudjanak a forgalmon és a dugókon, a DW szerint pedig ez meg is hozta az eredményt: pár hónappal később már a lakosság fele azt mondta, hogy ahelyett, hogy autóba ülnének, rendszeresen használják a helyi buszokat.

Málta, Málta

2022 októberétől Málta szigetén is érvénybe lépett az ingyenes közlekedésre jogosító lehetőség, mely azokra az utazókra vonatkozik, akik rendelkeznek az úgynevezett Tallinja-kártyával. Ezt a kártyát mindenkinek le kell húznia a buszokon, amennyiben viszont valaki a kártya, illetve ennek hiányában jegy nélkül közlekedik, egy 50 eurós bírsággal kell számolnia.

Avesta, Svédország 

A Stockholmtól északnyugatra található Avesta településén már 2012 óta ingyenes a tömegközlekedés. Az intézkedéssel a környezettudatosságot szerették volna elősegíteni, ösztönözve a helyieket az autók helyetti buszhasználatra.

Genf, Svájc

Svájc második legnépesebb városában, Genfben is díjmentessé tették a tömegközlekedést. Ehhez a turistáknak azonban igényelniük kell a Geneva Transport Cardnak elnevezett kártyát, viszont ezt csak akkor tehetik meg, ha egy bejelentett genfi szálláshelyen tartózkodnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET