Ez lett idén Európa legboldogabb országa – a költözéshez mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk

Magas jövedelem magas megélhetési költségekkel.

turista zürichben


Az Európai Unió idén is elvégezte felmérését, ami az életminőséggel való elégedettségről szól. Svájc, bár nem EU-tagállam, szintén részt vett a kutatásban – amit nem meglepő módon meg is nyert. De hogy miért is ennyire elégedettek a Svájcban élő emberek az életükkel, és milyen előnyök és hátrányok várnak ránk, ha mi is odaköltözünk?

Fotó: Unsplash

Svájci zászló az Alpokban

Svájc nagyon vonzó, ha magasabb szintre szeretnénk jutni a munkaerőpiacon, mivel az ottani fizetések kétszer-háromszor nagyobbak is lehetnek, mint más európai országokban, hasonló munkakörben. Néhány kimutatás szerint a Genfben és Zürichben élőknek van a legmagasabb átlagjövedelme az egész világon.

A várható élettartam is kiemelkedően magas, 79 év a férfiaknál és 84 év a nőknél – ez a magas életszínvonalat és a kiváló minőségű egészségügyi rendszert dícséri. Ehhez kapcsolódik a rengeteg szabadtéri sportlehetőség is: az ország hegyei kiváló terepet biztosítanak a rendszeres síelésre vagy túrázásra.

Svájc emellett egy meglehetősen multinacionális ország, amely nyitott a bevándorlók előtt, jelenleg a lakosság több mint 20%-át külföldi munkavállalók teszik ki. A helyiek a négy hivatalos nyelv (német, francia, olasz és romans) mellett az angolt is széles körben beszélik.

Fotó: Shutterstock

Zürich

Bár a legnépszerűbb célpontokon itt is előfordul néha a zsebtolvajlás, Svájc alapvetően a világ egyik legbiztonságosabb országa, az erőszakos bűnözés pedig rendkívül ritka. Az ország gazdasági stabilitása és az alacsony munkanélküliség nyugodt hétköznapokat tesz lehetővé, ahogy a híres politikai semlegesség is. Ráadásul az Environmental Performance Index szerint Svájc jelenleg a világ legtisztább országa.

A rengeteg vonzó szempont mellett viszont muszáj a költségekről is szót ejtenünk: az alpesi ország minden évben a világ egyik legdrágább helyének bizonyul.

A Mercer nevű pénzügyi szolgáltató cég szerint például a világ tíz legmagasabb megélhetési költségű városa közül három is Svájcban található – Zürichet, Genfet és Bázelt csak Hongkong és Szingapúr előzte meg.

Fotó: Shutterstock

Genf

Az Express kalkulációi szerint egy átlagos embernek körülbelül havi 3500 svájci frankot kell keresnie ahhoz, hogy kényelmesen élhessen az országban. A legnagyobb költségnek itt is a lakhatás bizonyul: az elképesztő bérleti díjak miatt a szerényebb jövedelműek átlagosan havi fizetésüknek közel felét költik erre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET