5 gyönyörű, természetes tó Európában

Csodálatos természeti környezetben találhatók, és többről valószínűleg még nem is hallottál.

Hallstatt
Fotó: Shutterstock
Ausztriától Macedóniáig, Norvégiától Plitvicéig szebbnél szebb természetes vizekkel kápráztat el minket Európa. Mivel már úgyis kezdjük szervezni a nyaralást, és már tudjuk, hogy a víz gyógyítja a testünket-lelkünket, ugyan miért ne látogatnánk el valamelyik gyönyörű tóhoz?

​Melissani-tó – Görögország

Fotó: Shutterstock

Görögország leghíresebb, mintegy 100 méter hosszú tava az azonos nevű barlangban található, Kefalónia szigetén: 1951-ben fedezték fel és 1963-ban nyitottak meg a turisták előtt. A tó vize a sós és édes víz keveréke, hiszen a 30 méter mély barlangrendszerbe a tenger is becsordogál. Ez az elképesztően szép tó mesebeli látványt nyújt az azúrkékben, zöldben játszó víznek és a mennyezeten lévő nyíláson keresztül beszűrődő napfénynek köszönhetően. A barlangba egy lépcsőn keresztül ereszkedhetsz le, és csónakba szállva élvezheted a hihetetlen látványt.

Hornindalsvatnet-tó – Norvégia

Fotó: Shutterstock

Európa legmélyebb és legtisztább tava Norvégiában fekszik, partján természetes zöld homok található. Az 514 méter mély, kristálytiszta és jéghideg tóban megmerítkezni igazi kihívás, de szerencsére vízi eszközökkel, leginkább kajakkal is közlekedsz rajta. A tó északi partján fekszik a Heggjabygda nevezetű falu és a Heggjabygda-templom is, amelyeket szintén érdemes felkeresni.

Plitvicei-tavak – Horvátország

Fotó: Shutterstock

A Plitvicei Tavak Nemzeti Park védett területe csaknem 300 000 négyzetkilométeren terül el, 16 tavat és több mint 90 vízesést rejt magába. Nem hiába keresi fel több mint 1,2 millió látogató évente, amit az egyre drágább belépőárakkal próbálnak csökkenteni a fenntartók. A parkot akár gyalog is körbejárhatod, de hajóval is felfedezheted. A tavak érdekessége, hogy mindig más árnyalatban pompáznak, a színük függ a vízben található organizmusok és ásványi anyagok összetételétől, valamint a napfény szögétől.

Hallstatti-tó – Ausztria

Fotó: Pixabay

A terület az UNESCO Világörökség része, Salzkammergut üdülőövezetében. A tó legmélyebb pontja 125 méter és a hideg víz ellenére sokan örömmel úsznak benne. Érdemes kerékpárt bérelni és azzal körbetekerni a tavat, és ha szerencséd van, még ugrándozó pisztrángokat is láthatsz. Hallstattban kicsit szállj le a kétkerekűről, barangold be a régi utcákat és ismerd meg jobban a sójáról elhíresült város múltját. A Hallstatti-tó és a falu a világ legtöbbet fotózott látványosságai közé tartozik, ez már önmagában sokat elárul, nem igaz?

Ohridi-tó – Észak-Macedónia

Fotó: Unsplash

A Balkán-félsziget legmélyebb tava Észak-Macedónia és Albánia határvidékén fekszik, és több mint 200 különböző endemikus fajnak ad otthont. A tó környékén nagyokat lehet kirándulni, és érdemes az észak-macedóniai Ohrid városában szállást foglalni, hiszen messze földön híres gasztronómiájáról, építészetéről és sokszínű kultúrájáról.

AMI MÉG ÉRDEKELHET