Ezek a pénztárcabarát európai wellnessközpontok itt vannak a közelünkben

Nem csak télen jó választások.

A sokak által kedvelt wellnessközpontok nem arról híresek, hogy kevés pénzt költenek ott el az emberek. Európában azonban vannak olyan spa helyszínek, melyek megfizethetők és minőségi kikapcsolódást biztosítanak. Mutatjuk azokat a helyeket, ahol nem kell túlköltekezni magunkat egy kis pihenésért cserébe.


Karlovy Vary – Csehország

Karlovy Vary Prágától nem messze található és nem véletlenül szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Európa 11 nagy fürdővárosának egyike ez a helyszín, ráadásul a festői környék miatt már önmagában is csodás úti célnak számít. A pasztellszínű épületek között 15 fő termálforrás helyezkedik el, Karlovy Vary pedig gyógyító hatású ivóvizéről is híres, amely már az 1800-as évektől kezdve vonzani kezdte a látogatókat.

Ha egy megfizethető alternatívát keresnénk, akkor vegyük célba a 120 évesnél is idősebb Elisabeth Baths nevű központot, ahol a legolcsóbb jegy ára 110 cseh korona. A Saunia Thermal Resort is jó választás a kikapcsolódáshoz, itt ugyanis egy tetőtéri, 38 Celsius-fokos vízben medencében pihenhetjük ki magunkat a fáradalmainkat.

Terme Ilidža – Bosznia-Hercegovina

Ha továbbra is a megfizethető pihenés a cél, akkor a Szarajevó nyugati szomszédságában található Terme Ilidža is tökéletes választás lesz. Már a római korban is kiélvezték az itt található termálvizeket, a falu neve is erre emlékezik, ugyanis az az „orvosság” szóra vezethető vissza.

A Termalna Rivijera 15 hektáron terül el, kültéri és beltéri medencékkel, na meg persze többféle kezeléssel is várja a látogatókat.

Vichy – Franciaország

A közép-franciaországi úti cél nem véletlenül kapta egykor a „vízi városok királynője” becenevet: A Vichy és a fürdőkultúra már régóta kéz a kézben járnak. A termálvíz miatt pedig évről évre egyre több turista keresi fel a várost, ahol olyan impozáns épületekben kapcsolódhatunk ki, mint a 19. század végi átrium, az art deco stílusú Hall des Sources.

Bár Vichy a közép-kelet-európai helyszínekhez mérten kicsit drágább, de nem kihagyható a listából. A Vichy Celestins Termálfürdőben egy félnapos jegy ára 35 euró.

Cieplice – Lengyelország

A cseh határhoz közel található Cieplice vizét évszázadok óta Közép-Európa egyik legjobbjaként tartják számon. Ezt az állítás az is alátámasztotta, amikor a 19. században, az akkor még amerikai nagykövet – később elnök –, John Quincy Adams is ellátogatott ide. Ezt követően a térség persze hamar népszerűvé vált a felső osztály körében, a számukra kialakított infrastruktúra nagy része pedig egészen máig fennmaradt.

A figyelemre méltó építészeten kívül Cieplice alacsony ásványianyag-tartalmú, fluorid-szilíciumos termálforrásokkal rendelkezik, amelyek hőmérséklete akár a 90 Celsius-fokot is elérheti.

A Cieplice Thermal Baths Resortban ráadásul egy medencékre és spa-szolgáltatásokra érvényes napijegy ára csupán 59 zloty.

Banja Gornja Trepča – Szerbia 

Ha egy igazán természetközeli feltöltődésre vágynánk, akkor érdemes felkeresnünk a Szerbia közepén található Banja Gornja Trepčát. Közel kétezer éves múltra tekint vissza a település történelme, a helyi vizek pedig tele vannak nátriummal és kénnel, aminek köszönhetően a hidroterápiára specializálódott.

Az Atomska Banja névre hallgató gyógyászati központban egy hidromasszázsért például csupán 8 euró körüli összeget kérnek el tőlünk.

Ide leginkább gyógyászati, rekreációs céllal látogatnak az emberek, de a szálloda pihenésre is tökéletesen alkalmas.

(Forrás: Euronews)

AMI MÉG ÉRDEKELHET