Európske hlavné mestá kultúry 2023: Vesprém, Temešvár, Elefsina

Titul Európske hlavné mesto kultúry 2023 získali od 1. januára tri mestá, maďarský Vesprém, rumunský Temešvár a grécka Elefsina. Všetky tri lokality sú od nás ľahko dostupné, takže sa oplatí porozhliadnuť a zistiť, čo ponúkajú!

Foto: 2023 Eleusis


O európskych hlavných mestách kultúry

Foto: veszprembalaton2023.hu

V roku 1985 vznikla iniciatíva Hlavné mesto Európy ako súčasť kultúrnej politiky Európskej únie na návrh Meliny Mercouri, vtedajšej gréckej ministerky kultúry – mimochodom, medzinárodne uznávanej herečky a speváčky. Všetko sa to začalo v Aténach a za takmer štyri desaťročia, ktoré odvtedy uplynuli, sa program stal jednou z najvýznamnejších sérií kultúrnych podujatí v Európe. Vybrané mestá môžu byť držiteľmi čestného názvu jeden rok, počas ktorého dostanú príležitosť prezentovať a propagovať svoj kultúrny život.

Mestá sú vyberané na základe kultúrnych tendrov, ktoré vykazujú silné európske prepojenie. Je tiež dôležité zapojiť do implementácie obyvateľov miest, komunity a tiež kultúrnych a ekonomických aktérov, čím sa prispeje k dlhodobému rozvoju cestovného ruchu v regióne. Program Európske hlavné mesto kultúry tak znamená nielen prezentáciu kultúrneho dedičstva, ale aj posilnenie európskej identity.

Vesprém

www.youtube.com

ILYEN VOLT A 2022-ES ÉVÜNK

Po Európskom hlavnom meste kultúry z roku 2010 meste Pécs získalo tento prestížny titul spolu s regiónom Bakony- Balaton aj „mesto kráľovien“ Vesprém. Spoluprácou viac ako 100 miest a obcí v troch susediacich župách vznikli tisíce ambicióznych a vzrušujúcich projektov, ktoré chcú pravidelne realizovať nielen v roku 2023, ale aj v nasledujúcich rokoch.

Slávnostné otvorenie nesúce názov „Žiari!“ sa konalo 21. – 22. januára vo Vespréme a celoročný program podujatia zahŕňa hudobné a tanečné festivaly, umelecké výstavy, predstavenia, gastronomické prezentácie, dni vína a mnoho iného. Podrobný program nájdete na: veszprembalaton2023.hu

Temešvár

www.youtube.com

Big City Life - Timisoara 2023 European Capital of Culture.

V roku 1884 bol Temešvár prvým mestom v kontinentálnej Európe, ktoré zaviedlo elektrické verejné osvetlenie. Bolo aj tým mestom, v ktorého uliciach v roku 1989 vzbĺkli iskry revolúcie proti Ceaușescovmu režimu. Nie je teda náhoda, že Temešvár si zvolil za svoje motto „Osvetlite svoje mesto svojím svetlom!“, ktoré má pre miestnych obyvateľov osobitný význam. Ako Európske hlavné mesto kultúry tak chcú ukázať odvahu obyvateľov Temešváru a rozmanitosť regiónu. Celoročná séria programov sa začína otváracím podujatím 17. – 19. februára, po ktorom budú nasledovať konferencie, semináre, workshopy, výstavy, predstavenia a početné festivaly hudby a scénického umenia. Po Sibiu (2007) je Temešvár druhým rumunským mestom s titulom Európske hlavné mesto kultúry. Podrobný program nájdete na: timisoara2023.eu

Elefsina

www.youtube.com

Highlights of Opening Ceremony | 2023 Eleusis

Atény boli prvým kultúrnym hlavným mestom Európy v roku 1985 a Elefsina je už štvrtým gréckym mestom, ktoré tento titul získalo. Tohtoročný umelecký program mesta nesie názov „Záhady prechodu“, ktorý bol inšpirovaný starovekými mystériami Elefsiny. Po slávnostnom otvorení naplánovanom na 4. – 5. februára bude nasledovať ďalších 465 podujatí, celkovo 130 umeleckých projektov počas celého roka.

Program pozostáva z troch hlavných prvkov: ľudia a spoločnosť, životné prostredie a pracovná sila. Osobitne sa zdôrazní ochrana životného prostredia ako téma, ktorá je neoddeliteľne spojená s výzvami, ktorým čelí Elefsina ako (post)industriálne mesto a Grécko v širšom zmysle. Podrobný program nájdete na: 2023eleusis.eu/en/

AMI MÉG ÉRDEKELHET