Titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2024 budú mať tri zaujímavé mestečká

V roku 2024 nás čakajú región soli, domov farebných domčekov a prvé polárne mesto.

Foto: Shutterstock

Po Veszpréme, Temešvári a Elefsine preberajú štafetu ako nové európske hlavné mestá kultúry Bad Ischl, Tartu a polárne Bodø. Oplatí sa pozrieť ich videoprezentácie, lebo vďaka nim si spravíte obraz, čo môžete ako návštevník očakávať.

Titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) založila Európska únia v roku 1985 s cieľom, aby jeho udelením pomohla turizmu v európskych – často neznámych – destináciách. Vybrané mestá majú jedinečnú príležitosť, aby prezentovali svoje umenie a kultúru. Tieto mestá zvyčajne usporadúvajú výnimočné podujatia, festivaly, výstavy a predstavenia.

Titul bol zatiaľ udelený viac ako šesťdesiatim mestám, vlani popri Elefsine (Grécko) a Temešvári (Rumunsko) bol medzi vybratými mestami aj maďarský Vesprém.

Po úspechu Východnej Európy sa v budúcom roku presunieme na sever a západ, svoje hodnoty môže predstaviť širokej verejnosti jedno estónske, rakúske a nórske mesto. Tu je pár tipov, kam cestovať, aby ste zažili tie najzaujímavejšie programy.

TARTU, ESTÓNSKO

V roku 2024 sa dostane do centra diania Tartu, druhé najväčšie mesto Estónska. Považujú ho za intelektuálne centrum krajiny, tu sa nachádza najstaršia a zároveň najkvalitnejšia univerzita Estónska, Univerzita v Tartu.

Tartu už dlho funguje ako centrum vedeckého myslenia, inovácie a kultúrneho rozvoja. Táto typická, vedecká atmosféra mesta je zrejmá na každom kroku: uvidíte tu neoklasicistické budovy, knižnice a ikonickú sochu bozkávajúcich sa študentov. Tartu však nepreslávil iba svieži akademický život, pôsobili tu významné osobnosti estónskej literatúry, umenia a divadla.

V Estónsku sú nádherné aj vianočné trhy: stredoveký advent v Tallinne

www.youtube.com

Tartu / European Capital of Culture 2024 / Estonia / 🇪🇪

Mottom podujatí v Tartu v roku 2024 je „Umenie prežitia“, v rámci toho sa zameriava na štyri umenia prežitia: na jedinečnosť, na udržateľnosť, na spoločnú tvorbu a na uvedomelosť/otvorenosť.

Program okrem toho vyzdvihuje „rolu tých vedomostí, schopností a hodnôt, ktoré nám pomáhajú v tom, aby sme mohli žiť dobrý život aj v budúcnosti“. Celý program je postavený na štyroch tematických okruhoch: Tartu a Zem, Tartu a ľudstvo, Tartu a Európa, Tartu a univerzum.

DOMOV SOLI: BAD ISCHL, RAKÚSKO

www.youtube.com

CULTURE IS THE NEW SALT - Signation Bad Ischl Salzkammergut 2024 - Kulturhauptstadt Europas

Región Salzkammergutpreslávili alpské vrchy, desiatky jazier a bohatá história. Jedno z tunajších miest, Bad Ischl bude tiež propagátorom kultúry v roku 2024.

Cisár František Jozef sem chodil na dovolenku viac ako sedem desaťročí. Už aj jeho matka, Žofia Bavorská bola presvedčená, že kúpele v Salzkammergute vďaka rôznym minerálom majú blahodarné účinky na plodnosť. Možno je na tom trošku pravdy, keďže sa jej narodili štyria synovia. V kúpeľnom meste Bad Ischl je spomienka cisárovnej Sissi stále živá, má tu viacero sôch a jej podobizeň nájdete aj na miestnych výrobkoch.

Bad Ischl je inak prvým menším rakúskym mestom, ktorý dostal titul Európske hlavné mesto kultúry. Mottom ich programu v roku 2024 je „Soľ a voda“.

Samotné podujatie bude mať štyri hlavné tematické okruhy: Sila a tradícia, Kultúra v pohybe, Spoločný Salzkammergut a „GlobalLokal“.

BODØ, NÓRSKO

www.youtube.com

Less than a year to go – Bodø2024

Ak je vám povedomé mesto Bodø, pravdepodobne ho poznáte ako zastávku slávnej tradičnej trasy nórskej poštovej lode Hurtigruten, ktorá spája obce na 2700 kilometrov dlhom západnom pobreží Nórska. Hoci aktívna poštová preprava tu bola zrušená už takmer štyri desaťročia dozadu, podľa časopisu Forbes sa na tejto trase naďalej premávajú rôzne lode, a absolvujú ju zhruba za šesť-sedem dní.

Bodø je považované za bránu Lofotských ostrovov a v súčasnosti je jednou z najväčších a najrýchlejšie sa rozvíjajúcich mestských oblastí v Severnom Nórsku. Zároveň ide o prvé európske hlavné mesto kultúry, ktoré sa nachádza severne od polárneho kruhu.

Cez Lofoty vedie jedna z najúchvatnejších ciest v Európe: 5 európskych ciest, kde vám od úžasu spadne sánka

PROGRAM V ROKU 2024 SA ZAMERIAVA NA KULTÚRU SEVERONÓRSKEHO REGIÓNU NORDLAND NA MORSKOM POBREŽÍ, DO KTOREJ PATRÍ AJ KULTÚRA SAAMOV.

Saamovia alebo Sámovia sú pôvodnými obyvateľmi Severnej Škandinávie, ktorí majú svoj vlastný parlament v Nórsku, Švédsku i vo Fínsku. Popri tradičnej kultúre kladú veľký dôraz na zachovanie saamskych jazykov, na divadlo, umenie a storytelling.

Jedným z najzaujímavejších a najefektnejších podujatí má byť festival svetla „Nordland by Light“ v novembri 2024. V rámci neho v celom regióne vypnú verejné osvetlenie, aby sa spoločnosť zameriavala na inštalácie a na čistú oblohu bez svetelného znečistenia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET