Miesta v Európe, kde sa natáčali známe seriály Netflixu a HBO GO.

Ak ste počas pandémie koronavírusu strávili veľa času sledovaním streamovacích služieb ako je Netflix či HBO GO, potom ste možno aj nevedomky precestovali kus Európy. Mnohé z populárnych seriálov sa totiž natáčali na miestach, o ktorých ste doteraz ani netušili.

Foto: Getty Images Hungary

Pozitívom sledovania seriálov je, že vás vtiahnu do doby a miesta, kde sa odohrávajú. Seriály ako La casa del papel (Papierový dom) či Peaky Blinders (Gangy z Birminghamu) svojou očividnou lokalitou doslova žijú. Iné, tie zo sveta fantázií, vás možno svojimi európskymi miestami natáčania prekvapia.

Papierový dom / La casa del papel / Money Heist – Španielsko

www.youtube.com

La Casa De Papel (Money Heist) - Season 1 Trailer

Napínavá dráma bankovej lúpeže neuveriteľných rozmerov na čele s „El Profesorom" bola vytvorená španielskou televíziou a pustená do siete Netflixu bez akéhokoľvek promovania. Zo seriálu sa však čoskoro stal celosvetový kult. Natáčanie sa vo veľkej časti odohrávalo priamo v seriálovom dianí – teda v Madride. No kvôli bezpečnosti sa museli niektoré lokality trochu obmeniť. Exteriér kráľovskej mincovne sa veľmi podobá budove Španielskeho národného výskumného inštitútu, ktorý tak v seriáli poslúžil ako replika skutočnej budovy. Podobne tak Španielsku banku nahradilo Ministerstvo verejných prác a dopravy. Niektoré miesta, ako námestie Plaza del Callao, kde zlodeji vypustili na ľudí papierové bankovky, sú však úplne autentické. A ak sa chcete dostať trochu mimo mesta, skúste Torrelodones. Toto miesto bolo vidieckym sídlom pre prípravu lúpeže, ktoré v seriáli nesie meno La Casa de Toledo. V skutočnosti sa však volá Finca El Gasco, je na prenájom a ide o populárne miesto svadieb Madridčanov.

Gangy z Birminghamu / Peaky Blinders – Veľká Británia

www.youtube.com

Peaky Blinders - Season 1 | Trailer

Lokalitu seriálu, ktorý nesie preklad Gangy z Birminghamu, asi netreba predstavovať. No natáčanie sa neodohrávalo len tu. Hlavné scény sa síce natáčali v Black Country Living múzeu v neďalekom Dudley, no pre mnoho scén filmári cestovali do Liverpoolu, či Leedsu. Príbeh rastúcich nemilosrdných gangov, s ktorými si nevedela poradiť polícia, ani politici tesne po prvej svetovej vojne, sa z veľkej časti natáčal na malých uliciach Admiral Grove a Powis Street v Liverpoole. V seriáli však reprezentujú birminghamskú časť Small Health. A ak sa vám aj tu zacnie po otvorenej krajine, navštíviť môžete napríklad Arley Hall v Cheshire. Tento zámok z roku 1832 bol v seriáli kaštieľom Tommyho Shelbyho po jeho zbohatnutí.

Hra o tróny / Game of Thrones - Škótsko, Chorvátsko, Španielsko

www.youtube.com

Game of Thrones: Season 1 Trailer

Asi najznámejší seriál na HBO GO sa odohráva vo vymyslenom svete, no aj doň si filmári museli zvoliť lokality natáčania. Tých bolo pochopiteľne veľa, keďže krajiny v seriáli sa rozprestierajú od ľadového severu, po púštny juh. Asi najznámejším sa stal chorvátsky Dubrovník, ktorý je sídlom Kráľovho prístavu (King's Landing) a pevnosťou rodu Lanisterovcov.

Ak ste skôr fanúšikmi Starkovcov, musíte sa za lokalitou natáčania vybrať do Škótska. Hoci sa miesto ich domoviny, Winterfellu, niekoľkokrát zmenila, pôvodnou bol tunajší zámok Doune Castle. Leží asi 60 kilometrov severne od Glasgowa.

Pri cestách za teplom navštívte jedno z deviatich slobodných miest siedmych kráľovstiev seriálu - Braavos. Jeho úlohu si zahralo malebné katalánske mesto Girona.

Černobyl – Litva

www.youtube.com

Chernobyl (2019) | Official Trailer | HBO

Mini sériou, ktorú mnohí pozerali takpovediac „na jeden nádych", bol seriál Černobyľ. Ten opisuje dianie výbuchu v jadrovej elektrárni v roku 1986. Prekvapivým faktom však je, že natáčanie sa v tejto lokalite neodohrávalo. Mesto Pripiať je dodnes mestom duchov, no filmári potrebovali mesto plné života. A to našli kúsok za hranicami – konkrétne v Litve. Kaunas malo podobné socialistické prostredie, aké potrebovali pre ilustráciu mesta Pripiať z minulosti. Všetky scény z elektrárne boli pritom natáčané v litovskej sesterskej elektrárni Ignalina vo Visaginas.

Zaklínač / The Witcher – Maďarsko

www.youtube.com

THE WITCHER | MAIN TRAILER | NETFLIX

Hitový seriál, ktorý mal k Slovensku najbližšie, bol Zaklínač. Pre plánované natáčanie druhej série sa dlho skloňujú aj lokality priamo v našej krajine. No zatiaľ sa filmári dostali len na naše hranice. V pevnosti Monoštor v Komárome sa odohrávajú scény v meste Cintra. To sa nachádza, podobne ako Komárom pri Dunaji, pri seriálovej rieke Yaruga. Miesto narodenia Yennefer je zas v skutočnosti skanzen maďarskej dediny v Szentedre. A keď sa odohrávala scéna, kde Geralt zastavil Yennefer v nebezpečných pokusoch o zvrátenie osudu, scéna sa odohrávala v Rinde. V skutočnosti to však bol kaštieľ Tata pri jazere Öreg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET