Natrite si syr na chlieb

Syr sa používa viac ako 8 000 rokov v rôznych kultúrach po celom svete. Odnepamäti boli zvieratá chované pre mlieko. A to nielen ovce, kozy a kravy, ale aj ťavy a jaky. Asi nikto z nás si nevie predstaviť pizzu bez ťahajúceho sa syra,alebo na chlebíčkoch, či v kombinácii s hroznom a o zapečených pokrmoch ani nehovoriac.

Foto: Shutterstock

Syr sa radí medzi jedlá s vysokým obsahom tuku. No na druhej strane má viacero zdravotných výhod. Záleží na tom, aké syry konzumujete. Vďaka vápniku a vitamínu D účinne bojuje proti osteoporóze a má pozitívny vplyv na náš chrup. Obsahuje veľa bielkovín, vitamín B12, A, K a zinku. Pomáha budovať svalovú hmotu a posilňuje imunitu.

Talianska ricotta

Foto: unsplash

Ricotta je názov pre mäkký, čerstvý syr, ktorý sa tradične vyrába zo zvyškov srvátky pri výrobe syra a v doslovnom preklade znamená „uvarený“. V Taliansku je dôležitou súčasťou kuchyne a využíva sa najmä na pizzu, ale aj v cestovinách a dezertoch. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si vychutnať čerstvú ricottu, je pokvapkať ju olivovým olejom, zmiešať s čiernym korením a natrieť na chlieb, sušienky alebo čerstvú zeleninu. Naopak, ak obľubujete sladké, nahraďte olivový olej medom a vychutnajte si k tomu figy, jahody alebo hrušky. Jednoduchý a rýchly recept je aj nevarená omáčka z ricotty, cesnaku, parmezánu a citrónovej kôry podávaná s cestovinami.

Maďarský Túró

Tento syr tvorí polovicu všetkých syrov, ktoré sa spotrebujú v krajine. Ide o mäkký, farmársky syr, pripomínajúci tvaroh a často sa využíva v maďarskej kuchyni. Najčastejšie sa používa ako nátierka zmiešaná s červenou paprikou, cibuľou a rascou. Ak k zmesi pridáte slaninku a kyslú smotanu, máte hotovú omáčku na cestoviny. Ak Túró zmiešate s cukrom a hrozienkami, máte základ na palacinky, štrúdľu alebo ako posýpku na knedličky.

Nemecký Quark

Tradičný krémový, mäkký syr sa používa ako základ v nemeckých kuchyniach, na prípravu sladkých, ale aj slaných jedál. Tvarohový koláč, Käsekuchen, sa spolieha na túto ingredienciu pre jej charakteristickú krémovú textúru. Pri výrobe Kräuterquarku sa tvaroh často mieša s nakrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou a pažítkou. Má pomerne nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín. Existuje mnoho spôsobov, ako ho využiť pri každodennom jedle. Môžete ho natrieť na chlieb, ako náplň do palaciniek alebo raviol, ako náhradu jogurtu a zmiešať ho s domácou granolou.

Slovenská bryndza

V neposlednom rade náš mäkký syr je vyrobený z ovčieho mlieka. Je hlavnou ingredienciou halušiek a pirohov. Vynikajúco chutí na chlebíku, v šalátoch alebo v praženici. Syr je fermentovaný laktobacilmi niekoľko dní, a preto sa považuje za zdravý pre vaše črevá. Zdravotné benefity bryndze si získali medzinárodnú pozornosť a bryndza si získala prezývku „biele zlato“. Pomáha predchádzať rakovine, má viac ako jednu miliardu mikroorganizmov na gram a veľké množstvo rôznych enzýmov. Najlepšie chutí májová bryndza, a tak sa cestou z najbližšieho výletu nezabudnite zastaviť na najbližšom salaši.

AMI MÉG ÉRDEKELHET