Európske miništáty – II. časť: San Maríno

Ďalšou zastávkou v našom seriáli o európskych miništátoch je San Maríno, ktoré je v mnohých ohľadoch „naj" krajinou.

Foto: Pixabay

Trpasličí štát nachádzajúci sa pár kilometrov od Rimini je v colnej a menovej únii s Talianskom, takže jeho platidlom je tiež euro, no nie je členom Európskej únie. Najvýraznejšou prírodnou atrakciou San Marína je zvláštne tvarované Monte Titano (hora Titan), ktoré vzhľadom na rozlohu krajiny možno úplne obdivovať iba zo zahraničia, z Talianska. San Maríno sa svojou architektúrou, dialektom, kultúrnymi tradíciami či gastronómiou nijako nelíši od okolitých talianskych provincií Emilia-Romagna a Marche. Napriek tomu je veľmi atraktívnou destináciou. V porovnaní s jeho 33 000 obyvateľmi navštívi túto maličkú krajinu ohromujúci počet turistov, zhruba tri milióny ročne.

V superlatívoch

Foto: 123rf

V prípade San Marína, ktoré je úplne obklopené Talianskom, je použitie superlatívu opodstatnené. Oficiálny názov krajiny je Serenissima Repubblica di San Marino, čo znamená Najpokojnejšia Sanmarínska republika. Táto krajina s rozlohou 61 štvorcových kilometrov, ktorá má iba deväť osád, je najstaršou a najmenšou republikou v Európe. Podľa legendy bola založená v roku 301 dalmatským kamenárom – svätým Marinusom. Realita sa, samozrejme, odlišuje od skutočnosti, keďže v tom čase bola táto oblasť súčasťou Rímskej ríše. Faktom však je, že predchodcom parlamentu tejto miniatúrnej republiky je národné zhromaždenie Arengo, ktoré vzniklo v roku 1000 a jej ústava z roku 1244 je najstaršou republikánskou ústavou na svete.

Tri veže

Foto: 123rf

Pohľad na Montale – tretiu vežu San Marína.

Najdôležitejšie atrakcie San Marína sa nachádzajú v autentickom stredovekom hlavnom meste, ktoré nesie rovnaké meno ako štát, ktoré je od roku 2008 na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Navštíviť môžete dve z troch pevnostných veží postavených na hrebeňoch Monte Titano – Cesta, Guaita, Montale. Vychádzajúc z hlavného námestia je ako prvá prístupná veža Guaita, postavená v 11. storočí, je to najstaršia a najobľúbenejšia veža medzi turistami a objavuje sa na každej pohľadnici. Ďalšou vežou, ktorú možno navštíviť, je Cesta, postavená v 13. storočí na troskách starorímskej pevnosti. Veža, ktorá slúži ako múzeum zbraní, ponúka dychberúci výhľad na ďalšie veže a široké okolie. Najväčším kostolom krajiny je neoklasicistická bazilika San Marino, kde sú umiestnené zachované relikvie z lebky zakladateľa štátu, sv. Marina.

Kapitáni na čele republiky

Foto: Getty Images Hungary

Verejný palác (Palazzo Pubblico) – sídlo regentských kapitánov, parlamentu a vlády.

V San Maríne bola vojenská služba a vyzbrojenosť vždy cnosťou – čo naznačuje, že republiku stále nevedie prezident, ale dvaja regentskí kapitáni striedajúci sa v polročnom cykle. Sídlom regentských kapitánov, parlamentu a vlády je Verejný palác (Palazzo Pubblico) s čipkovanou vežou, pred ktorým na radosť turistov hliadkujú strážcovia palácu oblečení v tradičných uniformách s puškami s bodákmi.

Štruktúra armády San Marína je tiež založená na stredovekých tradíciách: má dokonca aj lukostreleckú i mušketiersku jednotku. Do San Marína je zakázané vstúpiť so zbraňou, ale dá s ňou odísť v podobe suveníru. Kópie antických tradičných zbraní predávajú mnohé obchody, ale na rozdiel od iných krajín môžeme dokonca aj v kostoloch často vidieť sochy a obrazy znázorňujúce ozbrojených ľudí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET