Cyklodiaľnica východom Slovenska

O transeurópskych cyklotrasách EuroVelo sme už v Drive magazíne písali v spojitosti s najznámejšou trasou pozdĺž Dunaja. No jedna trasa, vedúca od polárneho kruhu v Nórsku do slnečného Grécka, prechádza dvesto kilometrov aj naprieč východom Slovenska.

Predstavte si, že vyrazíte z najsevernejšieho cípu Nórska na bicykli. Odolávate chladnej klíme aj prechodu cez polárny kruh smerom na juh. Zastavíte sa v hipsterských Helsinkách, malebnom Vilnuse, rozľahlej Varšave, kráľovskom Krakove, až sa ocitnete na severnej hranici Slovenska. Po prejdení dvestotri kilometrov ho opustíte v smere do Maďarska a pokračujete cez Szolnok, Szeged, Belehrad, Skopje až do gréckych Tesaloník a hlavného mesta Atény. Máte v nohách 6 550 kilometrov a zážitky na celý život. Že to nezvládate? Tak si poďme prejsť aspoň tú slovenskú časť.

Slovenská „šelma východu“

Foto: Kostitras.sk

Východoeurópska trasa EuroVelo 11 vstupuje na Slovensko pri obci Mníšek nad Popradom. Zavedie vás cez Starú Ľubovňu, Lipany, Sabinov a Veľký Šariš až do Prešova. Pri Budimíre vstúpite do druhého východoslovenského kraja a v ňom sa cez Družstevnú pri Hornáde dostanete až do metropoly východu – do Košíc. Po oddychu v meste plnom kultúry môžete pokračovať pozdĺž Hornádu cez Trstené pri Hornáde až do Maďarska. Trase EuroVelo 11 sa tiež hovorí „šelma východu“ a po jej slovenskej časti máte čo objavovať.

EuroVelo 11 v Prešovskom kraji 

www.youtube.com

Cyklostezka Eurovelo 11

Až 150 kilometrov z 200 prechádza cez naše územie Prešovským krajom. Hoci infraštruktúra ešte nie je všade dokonale dobudovaná, už teraz sa ponúka množstvo zaujímavých miest na návštevu. Tie sú zároveň vítaným spestrením dní inak strávených v sedle bicykla. V Starej Ľubovni si nenechajte ujsť miestny hrad. V Lipanoch nájdete 320-ročnú lipu a v jej okolí miesta na výlety, ako je rozhľadňa Balažka či rozhľadňa na Čiernej kope („Čarnej hure“). Objavte Hrad Plaveč, tiesňavu Parkaň či Národnú prírodnú rezerváciu Čergovský Minčol. Aj pri Sabinove sa môžete na svet pozrieť z výšky vďaka rozhľadni na Šanci, ale aj vidieť množstvo miestnych kaštieľov a kúrií. Asi najzachovanejší z nich je kaštieľ v Šarišských Michaľanoch. Oddýchnete si pri bazéne s wellnessom pri Drienici a pred príchodom do mesta soli vás ešte čaká povinná zastávka na hrade Šariš.

EuroVelo 11 a Košický kraj

www.youtube.com

Cyklotrasa Košice Eurovelo 11, časť B 2 ústie Myslavského potoka do Hornádu

V Košickom kraji je EuroVelo 11 v intenzívnej výstavbe. Ešte kým bude jazda po ňom populárnou výletnou trasou, môžete si navigačné schopnosti vyskúšať aj vy. Už dnes je mnoho úsekov dokončených, a tak sa nikdy nebudete nudiť na úsekoch s dokonalou infraštruktúrou striedajúcich sa s tými, ktoré fungujú viac v predstavách než realite. Faktom je, že keď raz opustíte Košice pri sídlisku Nad Jazerom, opustíte aj kopcovitú časť Slovenska. Vyše 40 kilometrov je však vyplnených programom pre tých, ktorí majú pozorné oči. Tunajšie chránené vtáčie územie Abovského regiónu je súčasť panónskeho bioregiónu. Ak sa odhodláte na nespevnené úseky, zažijete „slovenskú džungľu“ s volavkami pri rieke Hornád, spojenie toku s Torysou a pri výhľadoch na Slanské vrchy sa kľukatíte okolo miestnych jazier a močiarov až po nový most v Trestenom pri Hornáde, na maďarských hraniciach.

Navigačná aj vytrvalostná výzva

Foto: Prešovský samosprávny kraj

EuroVelo 11 je dnes na Slovensku navigačnou aj vytrvalostnou výzvou, ktorú zvládnete len na dobrom horskom bicykli a s flegmatickou povahou. No pre tých, ktorí hľadajú autentickosť, má svoje čaro. Obce a samosprávy intenzívne pracujú na jednotlivých úsekoch a tieto krátke úseky sa postupne spájajú v jeden celok, ktorý by mal v budúcnosti vytvoriť nepretržitý slovenský úsek „šelmy východu“.

Foto: Michal Ondrik, Mesto Veľký Šariš

AMI MÉG ÉRDEKELHET