Nová falošná cestovná kancelária na Slovensku: na toto si dajte pozor

Pred novou dovolenkovou sezónou sa na Slovensku opäť objavili správy o falošných cestovných kanceláriách, ktoré zneužívajú dôveru zákazníkov a ponúkajú zájazdy bez reálneho zabezpečenia.

Foto: Shutterstock

Jedným z prípadov je aj spoločnosť MNG s.r.o., ktorá na webových stránkach kamideme.sk/dovolenky ponúkala zájazdy bez potrebných oprávnení a s falošnou poistkou. Tento prípad opäť otvára dôležitú diskusiu o tom, ako si overiť dôveryhodnosť cestovných kancelárií.

Ako funguje poistenie cestovných kancelárií

Na Slovensku existuje zoznam cestovných kancelárií, ktoré sú riadne poistené proti úpadku. Tento zoznam obsahuje viac ako 300 cestovných kancelárií a je pravidelne aktualizovaný. Poistenie insolventnosti je poskytované piatimi poisťovňami: Allianz, Európska cestovná poisťovňa, KOOPERATIVA, Union a UNIQA. Je dôležité, aby ste si pred rezerváciou zájazdu overili, či je ich vybraná cestovná kancelária v tomto zozname a či má platné poistenie.

Kde skontrolujem svoju cestovku

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) zabezpečuje dohľad nad cestovnými kanceláriami a ich povinnosťami. Podľa nových predpisov musia cestovné kancelárie informovať SOI o všetkých zmenách v zmluvách, ktoré zabezpečujú ochranu pre prípad úpadku, vrátane sumy zabezpečenia a spôsobu uplatnenia práv z tejto zmluvy. Každá cestovná kancelária, musí byť voči insolventnosti poistená podľa zákona 170/2018 Z. z. v znení neskorších predpisov.

Foto: Unsplash

Ilustračné foto

Predtým, než teda cestovke potvrdíte lákavú dovolenku, zájdite na túto web stránku SOI a kliknite na Excel tabuľku. V nej stlačte klávesovú skratku Ctrl+h a napíšte meno vašej cestovnej kancelárie. Ak sa v zozname nájde, ste v pohode a pôjdete s riadne poistenou cestovnou kanceláriou.

A čo cestovné agentúry?

Rozdiel medzi cestovnou kanceláriou a agentúrou je, že agentúry zájazdy neuskutočňujú, sú len ich dílermi a sprostredkovateľmi. Agentúry teda poistenie nemusia mať, ale keď vám sprostredkujú zájazd kancelárie, sú povinní preukázať vám, že cestovná kancelária, ktorej zájazd sprostredkujú, má platné poistenie insolventnosti. Platné certifikáty by vám agentúra mala zaslať spolu s platobnými podmienkami ešte pred samotnou kúpou zájazdu a zároveň by ste ich mali nájsť na jej webových stránkach.

Foto: Unsplash / John Schnobrich

Ilustračné foto

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET