Sladký karneval

Hoci sa sezóna karnevalov čoskoro skončí, nie je dôvod na smútok, ak ste tento rok nestihli ísť do Ria de Janeiro či Benátok, ba dokonca ani na domáci ples. Atmosféru fašiangov okolo seba vykúzlite kedykoľvek počas roka s najznámejším fašiangovým koláčom, šiškou.

Foto: Shutterstock

Karneval je starodávna veselica na rozlúčku so zimou a vítanie jari na konci fašiangového obdobia, ktoré trvá od Troch kráľov až do fašiangového utorka, t. j. začiatku pôstu. Keďže štyridsaťdňový pôst sľuboval oveľa menej kulinárskych zážitkov, je úplne pochopiteľné, že každý región si vymyslel nejakú výnimočnú sladkosť, ktorá na fašiangovom stole nemohla chýbať. Vo väčšine štátov Európy sa sladkým symbolom fašiangov stali šišky, ktoré sa dajú vyrobiť v mnohých rôznych tvaroch, príchutiach a spôsoboch, ako by ste si možno na prvý pohľad mysleli!

Talianske karnevalové šišky (Castagnole fritte)

V miske vymiešame maslo s cukrom, po jednom pridávame vajíčka a nakoniec vmiešame vanilkovú arómu. Do vaječnej zmesi pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľou a citrónovou kôrou a vypracujeme dohladka. Do veľkého hrnca nalejeme olej a zohrejeme ho. Z cesta lyžicou vykrajujeme malé guľky a na rozpálenom oleji ich opekáme do zlatista. Šišky necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke, potom ich posypeme práškovým cukrom, ale môžeme ich naplniť aj krémami podľa chuti, napríklad ganache alebo cukrárskym krémom.

Jablkovo-hrozienkové karnevalové šišky (Frittelle alle mele e uvetta)

Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Hrozienka namočíme do horúcej vody alebo brandy. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec nastrúhanú citrónovú kôru. Do dobre vypracovaného cesta primiešame pistácie, scedené hrozienka a kúsky jabĺk. Takto pripravené cesto necháme polhodinu odležať, potom lyžicou vložíme do rozpáleného oleja menšie kúsky. Vypražené šišky obalíme ešte horúce práškovým cukrom.

Karnevalové šiškové toliare

Foto: sutnijo.hu

Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo. Na cesto preosejeme múku do veľkej misy a zmiešame so sušeným droždím. Pridáme soľ, práškový cukor, vanilkový cukor, trochu citrónovej arómy, celé vajce a žĺtok. Zmiešame s teplým mliekom a nakoniec vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, potom ešte raz prehnetieme, vytvarujeme do tvaru valca, rozdelíme na 16 častí a prikryté necháme odpočívať. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej. Z vykysnutého cesta tvarujeme malé kolieska tak, aby boli v strede tenšie, potom ich opečieme z oboch strán do zlatista. Podávame s džemom, hodia sa k nim ovocné džemy s kyslou chuťou, ako napr. čučoriedky, ríbezle, čerešne, ale sú výborné aj so slivkovým lekvárom.

Babičkine fašiangové šišky

Na cesto si vypracujeme kvások, budeme potrebovať trochu vlažného mlieka, trochu múky, cukru a droždia. Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme mlieko, rum a dobre vyšľaháme. Do takto pripravenej masy pridáme rozpustené maslo a múku, potom zmiešame s vykysnutým kváskom. Necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku prsta, vykrajujeme šišky a necháme odležať. V hrnci rozohrejeme olej, šišky v strede trochu zatlačíme a vložíme do oleja tak, aby vrchná časť šišiek bola dole. Prikryjeme pokrievkou a opečieme z oboch strán do hneda. Vtedy sú hotové, ak v strede šišiek uvidíme svetlejší pruh. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom a džemom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET