Száguldó tesztállomás és csodás járgányok

Februári híreink közt mutatunk egy gyönyörű kétkerekű és egy négykerekű újdonságot, illetve egy újfajta tesztelőállomást is.


Stílusos cirkáló a Hondától

Egy igazi kétkerekű cirkáló több egyszerű közlekedési eszköznél: sokkal inkább az országutak szabadságát visszaadó életérzés. Saját kategóriájában ezt nyújtotta és emiatt hamar népszerű lett a 2017-ben piacra dobott Honda CMX500 Rebel cirkáló; a japán cég most pedig kihozta a motorkerékpár nagyobb és feltűnőbb testvérét. A CMX1100 Rebel meghajtásáról a CRF1100L Africa Twin modellből ismert soros kéthengeres, 1084 kcm-s erőforrás gondoskodik, amely a kényelmes cirkálásra és az izgalmas kanyarvadászatra is készen áll. Az acél sárvédők, a vaskos abroncsok és a kör alakú tükrök egytől egyig a motorozás hőskorszakát elevenítik meg, míg a LED világítás, a folyadékkristályos műszeregység és az ülés alatti tárolórekeszben elhelyezett USB-C csatlakozóaljzat már a jövőt idézi.

A kisebb motorról átülők leginkább a CMX1100 Rebel kezelhető méreteit (az ülésmagasság 700 mm), a tapasztaltabb motorosok pedig az irányíthatóságát értékelik majd. Számos jövőbe mutató asszisztensrendszer óvja az utasok testi épségét. Ilyen például az elektronikus gázmarkolathoz társított, háromfokozatú nyomatékszabályozó, amely a teljesítményleadás jellegét, a motorfék mértékét, valamint a kipörgésgátló és a duplakuplungos automata váltó (DCT) működését szabályozza. Emellett négy választható menetüzemmód áll a pilóta rendelkezésére: az általános, eső- és sportprogram mellet az egyéni beállítások elmentésére is lehetőség nyílik.

Beindult a Škoda Enyaq iV gyártása

A Mladá Boleslav-i üzemben megkezdődött a Škoda elektromos zászlóhajójának gyártása. A 32 millió eurós beruházással átalakított szerelőszalagon az Enyaq iV a Škoda Octavia és Karoq modellekkel együtt készül, így a Volkswagen Csoporton belül elsőként Csehországban szerelnek össze ugyanazon a gyártósoron az elektromos MEB és a hagyományos MQB moduláris platformra épülő járműveket. A napi 350 példányban készülő Enyaq iV öt különböző elektromos hajtásrendszerrel (146 és 302 LE közötti teljesítménnyel) kapható, illetve hátsó- vagy összkerékhajtásos kivitelben is elérhető. A motortól és az akkumulátorteleptől függően a maximális hatótávolság 340 és 536 km között lehet. A belső térbe fenntartható módon gyártott vagy újrahasznosított anyagok kerülnek és az autóba akár integrált internetkapcsolat vagy AR-hatású head-up-display is rendelhető – a kiterjesztett valóság technológia a vezető szemmagasságában, háromdimenziós digitális képként vetíti ki a legfontosabb információkat.

Helyközi buszból mobil tesztállomás

A Setra egy speciális buszt adományozott a koronavírus elleni küzdelemhez. A helyközi járatokra tervezett S 416 LE modellt a német vállalat négy hét alatt alakította át mobil tesztállomássá, amelyet immár iskolákban, idősotthonokban és vállalati szűrések során használnak. A tesztelésre várók a 13 méter hosszú jármű hátsó ajtajánál lépnek be, ahol egy munkapultnál veszik fel az adataikat. A tesztelésre a busz vezetőfülke mögötti részében kialakított minilaborban kerül sor. Az állófűtéssel felszerelt jármű fedélzeti WiFi-jének köszönhetően a vizsgált személyek adatai és teszteredményeit azonnal bekerülnek a központi adatbázisba. A digitalizált szűrőállomáson a teljes folyamat másfél percet vesz igénybe, az eredmények pedig 24 órán belül megvannak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET