E felett a kis sziget felett mindig ott lebeg egy felhő

kis-dímun, feröer-szigetek

A 18 kis szigetből álló Feröer-szigetek közül az egyik legemlékezetesebb a Kis-Dímun, melynek tetejére rendszeresen ráeereszkedik egy felhő.


A Feröer-szigetek déli részén található apró sziget felettihez hasonló felhők általában hegycsúcsok vagy más magaslati pontok fölött keletkeznek, a középmagas területek fölött látható verzió az úgynevezett párnafelhő.

Ezek legtöbbször szürke vagy fehér színű leplet alkotnak, amely szabályos elrendezésű gomolyokból áll – néha előfordulhat, hogy egymással párhuzamos, bordás szerkezetet képeznek.

Az Egyesült Királyságtól nem messze található Kis-Dímun a Feröer-szigetek egyetlen lakatlan szárazföldje, vagyis csak majdnem lakatlan, mivel juhok néha megfordulnak rajta. A feröeri farmerek éppen ezért rendszeresen szerveznek kirándulásokat a szigetre.

Kis-Dímunt a 19. század középéig az állatok uralták teljesen, miután azonban az utolsó példányt is kilőtték, a sziget a háziasított juhok otthonává vált, írja a Sokszínű Vidék.

A gazdák manapság minden ősszel elhajókáznak a szigetre, hogy összetereljék a juhokat és hazaszállítsák őket. Ez kívülről nézve egy mókás folyamat lehet, ugyanis ilyenkor nagyjából 40 ember láncot alkot a szigeten azért, hogy az itt élő körülbelül 200 juhot be tudják gyűjteni.

A juhok lábát ezután egyesével összekötözik, majd egy háló segítségével leeresztik őket a sziklafalakon egyenesen a csónakokba, melyekben nagyjából tizenöt ilyen jószág fér el.

Ez is érdekelhet: Ezeken a görög szigeteken mindannyian dalra fakadnánk

A juhok mellett egyébként a madarak is fontos lakói a szigetnek: évente mintegy 30 ezer pár tengeri madár költ itt, a legjelentősebb fajok közé tartozik a háromujjú csüllő, a lunda, az európai viharfecske és a lumma.

AMI MÉG ÉRDEKELHET