Feltörekvő, pénztárcabarát Suzuki S-Cross

Csinos is, modernebb is, és elvisz, ahova szeretnénk.

Fotó: Suzuki

Ez a Suzuki olyan bölcs szülők gyermeke, akik nem akarnak mindent megadni, csak a szükségeseket, de azt tisztességesen. Viszont nagyon jót tett neki a ráncfelvarrás, és hát az ára még mindig a legversenyképesebb a kategóriában.

Ne vitázz olyasmin, amihez nincs közöd! Pontosan ezt az utasítást kaphatták a Suzuki mérnökei, és lám, megoldották a feladatot. Az S-Cross első ránézésre ugyan komoly változáson esett át, ám ha alaposabban szemügyre vesszük, kiderül, hogy csupán új köntöst kapott. És ez igazán jó hír! Mert ami jó volt benne eddig, az az is maradt, pluszban pedig a legújabb biztonsági és asszisztensrendszerekkel szerelték fel.

Kiöltözött

www.youtube.com

Kipróbáltuk az új Suzuki S-Cross-t! - Ilyen a legfrissebb esztergomi Suzuki

Az SX4 S-Cross kisebb módosításokkal lassan tíz éve van jelen a piacon. A Suzuki rendszeres ráncfelvarrásokkal igyekszik lépést tartani a korral, a dizájnon kívül azonban az autó lényegi elemeihez csak minimális mértékben nyúl. Ez most is így történt, a „stylistok” léptek akcióba: az S-Cross első és hátsó része is megújult, robusztusabb, modernebb lett, jóval impozánsabb megjelenést kölcsönözve a kocsinak. Míg a kifutó modell egyszerűségével és elérhetőségével aratott sikert, modernizált változatának már-már prémiumkategóriás kinézetet biztosítottak. Az új LED-fényszórókkal ellátott, zongoralak-borítású, csaknem függőleges elülső hűtőrács kifejezetten dinamikus hatást kelt. A osztott és díszléccel összekötött hátsó lámpák is optikailag egységes képet mutatnak. Ráadásul a dizájn nem ment a funkcionalitás kárára: az ütközők alsó része, a küszöbvédők műanyag elemei és a sárhányók pereme is matt színárnyalatot kapott. A tengelytáv, valamint az autó hossza és szélessége nem változott, csak az S-Cross magassága nőtt.

Praktikus és fiatalosabb

Fotó: Suzuki

A beltér ugyancsak fiatalításon ment keresztül. A legszembetűnőbb változás az infotainment rendszert érintette, a kijelző helyet cserélt a középső légbefúvókkal, így a műszerfal tetejére került. A kifutó modell szinte gyerekesnek ható grafikájával ellentétben az S-Cross kijelzője már megfelel a 21. század elvárásainak. Nem mondható villámgyorsnak, de felbontása és aprólékos kidolgozottsága kellemes meglepetést okozott.

Különösen jól sikerült a kezdőoldal, amelyen gyakorlatilag minden olyan információ megjelenik, amelyre menet közben szükségünk lehet.

Így vezetés közben nem kell a menüpontok közt navigálnunk, ami egyrészt biztonsági szempontból fontos, másrészt pedig nem kell hosszasan várni az oldalak betöltődésére. Arról nem is beszélve, hogy nem kell minden utazást követően a kijelzőt az ujjlenyomatoktól megtisztítanunk. Éljen!

Az infotainment rendszer Apple és androidos készülékekkel is kompatibilis, utóbbiakhoz vezetékkel, előbbiekhez vezeték nélkül is csatlakoztatható.

Ami változatlan maradt, az a szellőzés és a légkondi gombnyomásos irányítása. Az ülésfűtés nyomógombjai régimódinak hatnak, az autó begyújtása után a kívánt hőmérsékletet azonnal beállítható, anélkül, hogy meg kéne várnunk az infotainment rendszer felfutását. Az audiorendszer kitűnő hangminőséget biztosít. Egyedül a mobiltelefonok vezeték nélküli töltését hiányoltuk.

Újrahangolt motor

Fotó: Suzuki

Az S-Crosst a jól bevált mild hibrid benzinmotor hajtja. Az 1,4-es, négyhengeres turbómotor már többször esett átt frissítésen: 48 V-os, kis akkumulátort és elektromos motort (ún. indítógenerátort) tartalmazó rendszert kapott. Sem a fogyasztás, sem a vezetés dinamikája nem változott ennek következtében, a Suzuki mégis mellette tette le a voksát, ennek a rendszernek ugyanis a szigorú károsanyag-kibocsátási limitekkel sosem volt gondja. És ez egy újabb jó hír!

Mert a motor egyébként kellően halk, kellemes duruzsolása mellett ráadásul még takarékos is.

Városban és városon kívül is hat liter alatti fogyasztás érhető el, ami autópályán is csak egy literrel magasabb. A mild hibrid meghajtás már néhány méter megtétele után érezhető, például dombról lefelé menet rögtön újratölt a rendszer. Ezt szokni kell, ám mindenképpen előnyt jelent, hogy a rendszer fékező hatása kíméli a féktárcsákat, a felhalmozódott energiát pedig újrahasznosítható. Így a 12 V-os akkumulátor folyamatosan töltése mellett jut áram a világítás és az audiorendszer működtetésére is, a start/stop renszerben leállított motort újraindítására. A teljesítményhez pedig 13 lóerőt és 53 Nm forgatónyomatékot képes hozzáadni a rendszer. A népszerűnek nem mondható start/stop rendszert az S-Crossban kifejezetten jól állították be, az ember nem érez késztetést, hogy azonnal kikapcsolja. A belső égésű motor leállása és újraindulása alig vehető észre.

A hírek szerint az S-Cross idén – robotizált automata váltóval – teljes hibrid változatban is elérhetővé válik. Kíváncsian várjuk!

Bölcs szülők gyermeke

Fotó: Suzuki

A Suzuki összkerekes rendszere, az AllGrip a differenciálmű zárását is lehetővé teszi. A rendszer nem a legszofisztikáltabb, de kihúz a pácból, és jóval messzebbre eljuthatunk vele, mint gondolnánk. Ezért – és az összkép alapján is – a Suzuki olyan, mint egy bölcs szülő: nem vesz meg mindent, amire csak rábök a gyerek, hanem csupán azt, amire tényleg szüksége van. Az S-Crossból is hiányzik ez meg az, de mindent egybevetve egy jól működő, minden téren alaposan kidolgozott, egyszerű autót kapunk, amely ráadásul meg is fizethető. Úgy tűnik, hogy a 25 ezer eurós értékhatáron belül – immár csaknem tíz éve – ez a legjobb négykerék-meghajtású kompakt crossover.

Kedvenceink

1. Hagyományos, gépies vezetési élményt nyújt, amelyre a motorműködés és a manuális sebességváltás is ráerősít.

2. Az infotainment rendszer ízlésesen, aprólékosan kidolgozott grafikával rendelkezik. A kezdőlapon egyszerre jeleníti meg a multimédiás rendszereket, a navigációt és a járművel kapcsolatos legfontosabb információkat.

3. Hat liter alatti fogyasztás, városban és azon kívül is.

Névjegykártya

SUZUKI S-Cross

Motor 4 hengeres, benzines, turbó
Hosszúság 4300 mm
Szélesség 1785 mm
Magasság 1589 mm
Csomagtér-kapacitás 430 l
Gyári fogyasztás 5,8–6,1 l/100 km
Tesztfogyasztás 5,6 l/100 km
Alapár 19 290 euró

A tesztelt modell ára 24 720 euró

ÉRTÉKELÉS

Dizájn: 3
Menettulajdonságok: 4
Műszaki felszereltség: 3
Ár-érték arány: 5

Olaj:

MOL Dynamic Gold DX 0W-20

AMI MÉG ÉRDEKELHET