Kis Finnország a trópusokon

Finn hangulat trópusi klímával – ezt találjuk a brazíliai Penedóban.

Fotó: Instagram

Pequena Finlandia, azaz Kis Finnország – így hívják a brazilok ezt a kis mesevárost, amit az 1920-as években alapított egy finn álmodozó.

Érdekes időszak volt az első világháborút követő néhány év, az észak-európai emberek teljesen más életformát kerestek: vidámabb, melegebb, természetközeli kalandokra vágytak, amit egyesek meg is találtak a ritkán lakott trópusi tájakon, például Brazíliában.

Fotó: Instagram

A finn Toivo Uuskallio családjával az 1920-as évek végén költözött Brazíliába, és utópikus társadalomként megalapította Penedót, amely egy vegán, finn kolónia volt, ahol egészségesebb és boldogabb életre vágytak az emberek. Egy nemzeti park szélén telepedtek le a családjukkal, de nehézségekbe ütköztek, ugyanis a kávétermesztés miatt csak elhasználódott termőföldjük volt, amin csak hosszú évek munkájával sikerült trópusi gyümölcsöket, zöldségeket és gabonát termeszteni.

Fotó: Instagram

A gazdálkodás sajnos annyira nem vált be a brazíliai finneknek, így a kultúrájukat próbálták eladni, pont azt a kultúrát, ami elől „odamenekültek": a Mikulásváros szép színes lett és egyre több turistát vonzott. Még ma is rengeteg belföldi és külföldi turista látogat el erre a helyre, ahol a szépen kidekorált téli városban a meleg miatt sortban és nyári ruhában pózolnak az emberek. Az építészet mellett finn ételeket is kínálnak, programként pedig finn néptánc-előadásokat tartanak a náluk megszálló utazóknak.

A Kis Finnország 1998 óta várja a látogatókat Mikulás-házzal, vásárral, feldíszített utcákkal és hatalmas karácsonyfákkal.

Íme Pequena Finlandia képekben:

Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia


Fotó: Wikimedia



AMI MÉG ÉRDEKELHET