Csodálatos finn tél képekben

A sötétség elől az oktatásba menekülnek...

Fotó: Shutterstock

Egy nemzetközi felmérés alapján 2021-ben a finn volt a legboldogabb nép. Pedig sötét van az év felében, a határaikat racionálisan is félthetik... és ennyi. Ugyanis elképesztő természeti környezetben élnek, ráadásul náluk még hó is van.

Minden bizonnyal az is hozzájárul a finnek életkedvéhez és elégedettségéhez, hogy rengeteg szép táj van a hazájukban, nagyok a terek, a távolságok, alacsony a népsűrűség és rengeteg outdoor sportolási lehetőség van. Hiába van északi ország lévén fél évig sötét, minden alkalmat megragadnak, hogy mozogjanak, együtt legyenek, cseppet sem tartja őket vissza a hideg egy családi vagy baráti korcsolyázástól, síeléstől, szánkózástól, szaunázástól.

Finnország lakossága nagyjából fele Magyarországénak, 5,5 millió fő, területe azonban 338,424 km², azaz több mint háromszorosa a miénknek. Hatalmas összefüggő érintetlen területek vannak az országban, rengeteg öböl és félsziget csipkézi az ország partjait. Finnország kulturálisan és külpolitikai szempontból az oroszok és Nyugat-Európa közötti hidat képezte egészen a Szovjetunió megszűnéséiig. A kulturális sokszínűségre utal az is, hogy bár a finn nem skandináv nyelv, az iskolában minden finnek meg kell tanulnia svédül, aztán pedig angolul is. És hogy mi a kedvenc italuk? A kávé! A világon a finnek isszák a legtöbb kávét: fejenként évente 12 kg kávéból főznek maguknak meleg italt.

Jelenleg Lappföld egy része finnországi területen fekszik (átnyúlik még Norvégiába, Svédországba és Oroszországba), a finnekhez télen érkező turisták nagy része ezt a területet veszi célba: sokan mennek megcsodálni a sarki fényt, a Mikulásfalvát, az igazi Mikulást, szeretnék kipróbálni a kutyaszánt, a szarvasfogatot és a hómobilt. Különleges szállások közül is válogathatunk, van romantikus, modern iglura hasonlító üvegkupola-szállás, és persze a kevésbé fázósak jéghotelben is alhatnak.

Finnországot az „ezer tó országának" is nevezik, hiszen 187 888 tavuk van – a tó definíciója Finnországban egyébként 500 m²-nél nagyobb állóvizet jelent.

A finnek egyik legnépszerűbb „export cikke" a Moomin mese, Tove Jansson műve, amely bejárta a világot. A cuki vizilószerű lények ma már tematikus szórakoztató parkot is kaptak Kailo szigetén, Finnország déli részén, ahol nyáron szuper szórakozás vár bennünket, ha családdal utazunk – érdekes megtapasztalni, hogy mint minden a finneknél, még a vidámparkozás is természetközeli élmény.

Nézd meg a hangulatos, téli finnországi tájat a galériánkban!

Fotó: Getty Images

Kihagyhatatlan látványosság a Helsinki Katedrális


Fotó: Getty Images

Helsinki színes házai kikandikálnak a hó alól


Fotó: 123rf

Hómobil és snowboard, jó ötlet, nem?


Fotó: 123rf

Lappföldön ez nem ritka látvány


Fotó: 123rf

Naplemente Lappföldön


Fotó: 123rf

Rénszarvas szán, ha már unjuk a kutyaszánt


Fotó: 123rf

Egy kis fürdőzés Helsinkiben?


Fotó: 123rf

Esti korcsolyázók Helsinki egyik jégpályáján


Fotó: Airbnb

Hókunyhó is van az Airbnb kínálatában


Fotó: Getty Images

Kakslauttanen üvegigluiból nézhetjük a sarki fényt


Fot: 123rf

Ez az igazi Moomin-völgy: a finn mesére épülő Moomin World



AMI MÉG ÉRDEKELHET