Az iráni lángoló hegy titka

Az iráni Taskooh hegyének lángolása mögött nem bibliai csapás, nem is emberi gyújtogatás, hanem egyszerű geológiai folyamatok állnak.

Az iráni Huzisztán tartományban található Ramhormoz város, amelynek ez az egyik legnagyobb látványossága. Na de mitől ég megszakítás nélkül a képződmény?

Egyszerű geológiai folyamat áll a jelenség mögött. A porózus homokkőből álló hegy rétegei között folyamatosan szivárog a kéngáz, ami táplálja a lángokat. A piroforos anyagok, amelyek a domboldalt beterítik tulajdonképpen öngyulladók, tehát a szerves anyagok és a fémek miatt nem alszik ki a kénes láng, mert mindig van, ami utánpótlást ad.

Tehát a szublimáció folyamatát látják azok, akik ellátogatnak erre a különleges helyre. A legtöbb turista azonban nem csak a látvány miatt megy a Firing Mounthoz, azaz a tüzes hegyhez:

társasági eseményként itt grilleznek, partiznak, hiszen a jelenség éjszaka a leglátványosabb.

Fotó: Unsplash

Van még hasonló

Nem ez az egyetlen lángoló hegy, hiszen az azerbajdzsáni Yanar Dağ is lángol megszakítás nélkül. A domb alatt természetes földgázforrás van, amely táplálja lángot – nem is kicsit, hiszen van olyan, hogy a lángok 3 méteresre is felcsapnak, ami igencsak veszélyessé teszi a megközelítését. Az előbb említett Taskooh dombjainál ilyen veszély nem fenyegeti a turistákat.

Ilyen a „tüzes hegy" este:

AMI MÉG ÉRDEKELHET