Ako fotiť v noci na mobil

Keď sa vonku zotmie, nemusíte hneď zložiť fotoaparát. Vaše fotky môžu zažiariť i keď je tma. Počas noci hrá proti vám príliš veľa premenných a o to ťažšie je zachytiť moment na fotke dokonalým spôsobom. No nezúfajte. S nočnou oblohou či krajinou sa dá experimentovať rôznymi nastaveniami v telefóne.

Foto: Shutterstock


Použite nočný režim

Foto: Pexels

Ak váš telefón disponuje nočným režimom, máte napoly vyhraté. Väčšina z vás má v telefóne túto funkciu, ktorá vám umožní sama vylepšiť nočné fotografie. Využíva sofistikovaný software k zachyteniu viac svetla a zlepšenie kvality nočných fotiek. Cieľom týchto režimov je napodobniť fotografiu s dlhou expozíciou. V týchto režimoch telefón používa vysoký dynamický rozsah, takzvané HDR. Svojim softvérom telefón sám spracuje kompilácie obrázkov pri rôznych expozíciách.

Stabilizácia

Foto: unsplash

Pri fotografovaní v tme je stabilizácia veľmi dôležitá k tomu, aby ste dosiahli kvalitné a čisté nočné fotografie bez zbytočného šumu. Použite statív. Je to najlepší spôsob, ako dosiahnuť stabilitu pri fotografovaní v noci. Postavte telefón na statív alebo použite niečo, na čo môžete mobil položiť a podoprieť - lavičku, múrik a podobne. Vďaka tomu eliminujete chvenie ruky, ktoré je častým problémom pri nočnom fotografovaní. To spôsobuje rozmazané fotky. Istotou je nadstavenie samospúšte, aby ste pri stlačením spúšte náhodou nepohli mobilom, čo by dokázalo celú ostrosť snímky zničiť.

Použite baterku

Foto: unsplash

Fotografovanie v noci s použitím baterky (nie tej v telefóne, ale inej) môže byť zábavným a kreatívnym spôsobom, ako vytvárať jedinečné snímky. Stačí zamerať baterku na objekt, ktorý chcete osvetliť a použiť dlhšiu expozíciu na vašom fotoaparáte alebo telefóne. Tým vytvoríte svetelné stopy, kresby alebo zvýrazníte určité detaily vo vašich nočných fotografiách. Experimentujte s rôznymi režimami a časmi expozície, aby ste dosiahli požadovaný efekt.

Zopár tipov na záver

Foto: unsplash

Pri fotení v tme je možné využiť rôzne vychytávky a techniky, aby ste dosiahli kreatívne a zaujímavé fotografie. Pokiaľ je to možné, nastavte fotoaparát na ručné ovládanie expozície, aby ste mohli presne kontrolovať, ako budú snímky vyzerať. Experimentujte s dlhším časom expozície, čím idúce autá na cestách vytvoria dlhé červené a biele čiary. Ak máte blízko k vode, skúste zachytiť odrazy nočného neba a svetelných zdrojov na hladine vody. Využite postavy alebo objekty ako siluety pred nočnou kulisou. Tento kontrast môže vytvoriť dramatický efekt. Vyskúšajte kreslenie svetlom – ako zdroj použite sviečku alebo lampu a skúste nimi nakresliť vzory alebo text pri fotke s dlhou expozíciou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET