Te már próbáltál sört és bort összekeverni? Ők kipróbálták.

A must és a maláta találkozása. Olyan rossz nem lehet, nem?

viere

A gyümölcsös sörök és a nem túl savas borok kedvelői aligha fognak fanyalogni, ha megkóstolják ezt a francia különlegességet, ami a viére névre hallgat. Tényleg, eddig miért nem ittunk szőlőből készült sört?!

Fotó: Facebook/ Gallia Paris

A francia vière lehet a következő ital, amire turizmus épülhet, pedig ezt az italt akárhol feltalálhatták volna, ahol van bor- és sörkultúra, ugyanis a viére a bor és a sör kombinációja. Franciául vin bort jelent, a bière pedig sört, a kettő összeolvadása a viére. Jelenleg egy francia sörfőzde van, ahol ezt az italt készítik, a Gallia Paris sörfőzde, amely először 1890-ben kezdett sörgyártásba. Egészen 1968-ig gyártották az italt, amikor egy időre bezárt a kézműves gyár. Majd 2009-ben Guillaume Roy és Jacques Ferté úgy döntöttek, hogy újjáélesztik a párizsi sörfőzést a Gallia Parisban. A sörgyár azóta is, vagyis 13 éve gyártja a finomabbnál finomabb italokat, folyamatosan kísérleteznek, újítanak, így született meg a viére is.

Nem pancsolnak

Fotó: Facebook/ Gallia Paris

Ugye neked sem a sör jut először eszedbe, ha híres francia italt kell megnevezni? Pedig vannak jó minőségű, finom francia sörök, de azért az ország tényleg a kitűnő vörösborairól nevezetes, ami minden családi ebédnél vagy vacsoránál az asztalra kerül. Franciaországban nagyon sokféle szőlő terem, szinte minden tartománynak megvan a jellegzetes, legjobb bora, na de mi történne, ha ezekből a remek szőlőszemekből nem bor készülne, hanem sör? Ugyanis a viére nem azt jelenti, hogy összeöntik a jó sört és a finom bort, a titok a főzésben rejlik.

Jó erős szőlős sör

Az előállítási módszer a spontán fermentáció elvén alapul. Minden cuvée ugyanolyan szőlőfajta-házasításból készül a gyártás során. A friss, ökológiai gazdálkodásból származó szőlőt szedés után egy tartályban erjesztik héjastul, ami a héjban megtalálható gombáknak köszönhetően elkezd fermentálódni. A musthoz hozzáadják apránként a malátát, hogy ezzel gazdagítsák a nedűt – ez a keverék hónapokig érlelődik a tartályokban, majd egy év múlva palackozzák a habzó italt. A szőlő-maláta ital a sörnél kicsit erősebb, 7-11%-os alkoholtartalmú keverék lesz, minden íz más-más erősségű. A Gallia Parisnak jelenleg több viére terméke is van a vöröstől a világosig. Na de milyen íze lehet ennek a bor-sör újdonságnak? A viére kóstolói azt állítják, az íze a natúr bor és a gyümölcsös sörök között van, de neked is ki kellene próbálnod, hogy kiderüljön, érdemes-e ezért az italért Franciaországba utazni.

From Your Site Articles
AMI MÉG ÉRDEKELHET