Kohút, ktorý vyhral súd

Francúzski senátori schválili nový zákon, ktorý chráni „zmyslové dedičstvo" francúzskeho vidieka. Patrí tam napríklad pach hnoja alebo kikiríkanie kohúta. Je to výsledok boja medzi tradičnými vidiečanmi a takzvanými novousadlíkmi, ktorí sa sťažovali, že ich zvuky a pachy vidieka rušili pri ich odpočinku.

Foto: Getty Images Hungary

Ak sa vyberiete za oddychom na pokojný francúzsky vidiek, čakajte všetko, čo je na vidieku tradičné. A ak by vás rušilo ranné kikiríkanie kohúta, nemôžete sa obrátiť na súd. Tak už totiž urobili pred vyše rokom susedia pani Corinne Fesseauovej, ktorí sa na dôchodok prisťahovali na vidiek. Jej kohút Maurice robil to, čo mu bolo prirodzené: kikiríkal. Avšak to nespĺňalo predstavy novousadlíkov, ktorí si vysnívali pokojný dôchodok.

Bitka predstáv o vidieku

Foto: Getty Images Hungary

Hoci pre mnohých je vidiek idealizovaným pokojným miestom na oddych, realita sa môže od skutočnosti dosť líšiť. Zvuky hospodárskych zvierat, jazdiace traktory, gagotajúce husi, pach hnoja. Pre vidiečanov bežná vec, pre chalupárov nie práve to, prečo si na vidieku kúpili nehnuteľnosť. Niektorí zašli tak ďaleko, že sa obrátili proti týmto narušeniam pokoja na súd. Avšak výsledok nedopadol podľa ich predstáv. Francúzski zákonodarcovia rozhodli, že odteraz sú tieto zmyslové vnemy francúzskym prírodným dedičstvom uzákoneným v zákone o životnom prostredí.

Hrdina Maurice

www.youtube.com

Maurice the noisy cockerel court case pushed back | AFP

Kohút Maurice sa stal celosvetovo známym vďaka médiám, keďže bol predmetom tohto nezvyčajného susedského sporu. Na ostrove Île d'Oléron na atlantickom pobreží neďaleko Rochefortu sa spor spôsobený kikiríkaním o pol siedmej ráno ťahal roky, no nakoniec súd rozhodol, že kohúta neumlčia. Naopak, susedia museli jeho majiteľke zaplatiť tisíc eur za ujmu. Vďaka publicite sa spustila vlna podpory pre kohúta naprieč celým Francúzskom.

Je suis Maurice

Foto: 123rf

Okrem petície „Zachráňte Maurica" bolo pochopiteľným aj heslo „Je suis Maurice", odvodené od populárneho „Je suis Charlie". Táto kampaň, „ja som Charlie", vznikla po útoku islamistov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka v roku 2015. Kohút sa tak stal nevedomým patrónom tých, ktorí chcú zachovať vidiek vidiekom, keďže spory sa šírili po celom Francúzsku z dôvodu hlučných kačiek či zvukov kravských zvonov. Mnohé vidiecke dediny zaznamenávajú počas voľných dní až päťnásobný nárast víkendového obyvateľstva, ktorých miestni volajú „neodedinčania". No Francúzi sú odhodlaní chrániť svoje tradičné hodnoty.

Zákon o zmyslovom dedičstve

Foto: 123rf

Francúzsky senát dal narastajúcemu počtu sporov definitívnu stopku. Do zákona o životnom prostredí vložil časť o zmyslovom dedičstve vidieka. Ten chráni ranné zvuky traktorov, cvrlikajúce cvrčky, kvákajúce žaby, zvuky a pachy pasúceho sa dobytka a hydiny a mnoho ďalších prípadov, na ktoré sa prisťahovalci na vidiek sťažovali.

Život na vidieku tak dostal trochu svojej ochrany a budúci majitelia rekreačných nehnuteľností aj ponaučenie – z fotky sa dá vytvoriť ideálna, no nie reálna predstava života mimo mesta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET