Zöldfűszerek a kiskertből

Így neveld a rozmaringodat!

Fotó: 123RF


A nyár elválaszthatatlan része a kerti főzőcskézés és sütögetés közben terjengő ínycsiklandó fűszerillat. A fűszernövények termesztése és konyhai felhasználása egyidős a főzéssel, a fennmaradt dokumentációk szerint már az ókor kezdetén is mindennapos volt a használatuk. Fűszernövényeket otthon is termeszthetünk a kertben, de akár egy cserépben is a balkonon vagy a konyhai ablakpárkányon.

Nem is olyan régen még szinte kizárólag csak sót és helyi fűszereket használtunk ételeink ízesítésére, manapság azonban mindenki kedvére kísérletezhet a világ minden tájáról származó különféle friss, aromás növényekkel. Akkor is termeszthetünk fűszernövényeket, ha a kertben csak kevés hely áll rendelkezésünkre, sőt, akár dísznövények közé is ültethetjük őket, ugyanis egyes fajták távol tartják a kártevőket, sokuknak pedig még gyógyhatása is van.

A fűszernövények termesztése és tárolása

Fotó:123RF

A fűszernövények többségét csak napsütötte vagy félárnyékos helyre érdemes ültetni, és az a legpraktikusabb, ha a konyhához közeli helyet találunk számukra. Szedésük ideális időpontja akkor következik be, amikor virágozni kezdenek, mivel illóolaj-tartalmuk ekkor a legnagyobb, az ízük ilyenkor a legintenzívebb. Csokorba kötve és sötét, meleg, szellős helyen felakasztva kell őket szárítani – így elkerülhetjük a penészedést. Szárítás után a leveleket leszedjük és jól záródó edényben tároljuk. Némelyik zöldfűszer kiválóan fagyasztható, csak meg kell őket mosni, felaprítani és vízzel felöntve a jégkockatartóban lefagyasztani.

Frissen a legjobb!

Fotó: 123RF

Petrezselyem

A fűszerek adagolását nem lehet pontosan meghatározni, hiszen ez az egyéni ízléstől függ – a helyes arányok megtalálása a konyhaművészet legnagyobb próbája. Az azonban alapelv, hogy mindig az étel ízét emeljük ki a fűszerezéssel, nem pedig a fűszer ízét az étellel. És most jöjjön néhány könnyen nevelhető zöldfűszer!

Egyik legismertebb zöldfűszerünk a petrezselyem, amely akár balkonládában is nevelhető. Nem igényel sok napfényt, zöldje folyamatosan szedhető. Leginkább levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz használjuk, de salátáknak, töltelékeknek, burgonyás és tojásételeknek is finom ízt kölcsönöz.

A snidling, avagy metélőhagyma jellegzetesen aromás, sokoldalú zöldfűszer. Kiváló főtt burgonya, tojásételek ízesítésére, de halételekhez is ideális. A népgyógyászatban vértisztító, érelmeszesedést gátló hatása miatt alkalmazzák.

Fotó: 123RF

Oregánó

A kapor nagyon sok ételhez jól passzol, mint például a tökfőzelék vagy a kovászos uborka, azonban a görögös húsételek frissítő mártásából, a tzatzikiből sem hiányozhat. Friss leveleivel sült krumplit vagy különféle salátákat is ízesíthetünk. Nagymamáink finom túrós-kapros kalácsa pedig egyenesen verhetetlen.

Az olasz ételek elengedhetetlen fűszere a bazsalikom, amely eredetileg Indiából, Ázsia trópusi vidékeiről származik. Frissen és szárítva is felhasználható sült ételekhez, salátákban, tésztákhoz. Mivel főzés közben gyorsan elveszti aromáját, csak az utolsó pillanatban érdemes az ételhez adni.

Az oregánó vagy szurokfű az egyik legsokoldalúbb fűszernövény. Érdemes a kerti ágyások peremére ültetni, mivel vonzza a beporzást végző rovarokat. Gyakran használják grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez, de paradicsommártás ízesítéséhez is. Finom ízt ad leveseknek, halas, babos ételeknek, pástétomoknak.

Fotó: 123RF

Rozmaring

A rozmaring fás szárú, örökzöld bokor, amely viszonylag jól tűri az enyhe fagyokat. Francia és olasz ételek elmaradhatatlan fűszere, fantasztikus ízt ad a burgonyának, pirított zöldségeknek, de vadhúsok – őz, nyúl, szarvas – ízesítésére is kiváló. A friss rozmaringból készített tea serkenti a vérkeringést, görcsoldó, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is van.

AMI MÉG ÉRDEKELHET