Friss zöldfűszerek a cserépből

Illatos, selymes tapintású, pikáns vagy szép növények, amiktől egészségesebb és ízesebb lesz az ételünk.

Fotó: Shutterstock

Az ételek sokkal finomabbak, ízvilágukban gazdagabbak lesznek, ha friss zöldfűszerekkel ízesítjük őket. Mindegy, hogy mit főzünk vagy sütünk, teljesen más dimenzióba emelik a konyhában töltött időt.

Füveskerteket már az ókori rómaiak is létesítettek, ahol sokféle növényt termesztettek, amit aztán felhasználtak a konyhában – kaprot, koriandert, petrezselymet, édesköményt, rozmaringot és még sok mást. A fűszernövényeknek csak napfényre és laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű talajra van szükségük. Egy pici kert vagy erkély is elég ahhoz, hogy akár egész évben legyen zöldfűszerünk. Frissen felhasználva az igaziak, de akár le is fagyaszthatjuk, illetve meg is száríthatjuk őket. Ha pedig valami igazi különlegességet szeretnénk, készítsünk belőlük fűszerolajat!

Bazsalikom, a mediterrán alapfűszer

Fotó: Shutterstock

Az egyik legismertebb fűszernövény a bazsalikom, amely a tápanyagban gazdag, nyirkos földet szereti. Vízigényes növény, leveleinek illóolaj tartalma annál magasabb, minél több napfény éri. A bazsalikom jól alkalmazható édes és sós ételekhez is. Különösen jól harmonizál a paradicsommal, salátákkal, halakkal és bármilyen hússal. Leginkább mediterrán ételekben, tésztaszószokban vagy pesztókban használják. Gyógynövénynek sem utolsó – segíti az emésztést, gyomornyugtató, valamint fertőtlenítő hatása is van.

Majoranna, a pecsenyék virága

Fotó: Shutterstock

A majoranna népi neve a pecsenyevirág. Az ókori görögöknél Aphrodité növénye volt, a boldogságot szimbolizálta. Édeskés, pikáns íze van, ha zöldfűszerként, frissen használjuk fel. Frissen a legjobb, de aromáját szárítva is megőrzi. Levelével kiválóan fűszerezhetünk szárnyasokat, halakat, vadhúsokat, de levesek, főzelékek és pástétomok ízesítésére is alkalmas. Gyógyteát is főzhetünk belőle, mely gyomorproblémákra, fejfájásra és köhögésre különösen jó hatással van.

​Petrezselyemzöld, a kihagyhatatlan

Fotó: Shutterstock

A petrezselyemzöld a legnépszerűbb zöldfűszer, mely a régi szakácskönyvekben petrezselem, petruska, petrezsirom neveken is szerepel. A rómaiak ételeiben jelent meg először. Kétféle petrezselymet ismerünk: a gyökérpetrezselymet, melynek főként a gyökerét használjuk, valamint a metélőpetrezselymet, melyet az ízletes zöld leveléért termesztünk. Friss íze feldobja az ételeket, viszont elég csak a főzés végén az ételhez adni. Jól fagyasztható, és sóval rétegezve kis üvegekben is tartósítható. A hús- és zöldséglevesek fontos hozzávalója, de húsok töltelékébe, tojásételekbe és salátákba is kiváló. Tavasszal a petrezselymes újburgonya kihagyhatatlan köret!

​Rozmaring, az örökzöld

Fotó: Shutterstock

A rozmaring friss vagy szárított leveleit bárány-, vad- és szárnyasból készült ételek ízesítésére használjuk. Átható aromája miatt csak kis mennyiségben adjuk az ételhez. A húsokon és a zöldéges ételeken kívül fűszerezhetjük rozmaringgal például a kenyértésztát és a tojásos ételeket is. Készíthetünk belőle fűszervajat, ízesíthetjük vele a gyümölcssalátákat, de a desszerteknek – crème brûlée, tejsodók, fagylaltok – is izgalmas aromát ad.

​Zsálya, a bölcsesség fűszere

Fotó: Shutterstock

Az antik világban a zsálya jelképezte a hosszú életet, az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon. A konyhában az olaszos paradicsomos mártások elhagyhatatlan alkotóeleme, és gyakori fűszer különféle rizottókban is. A húsok mindegyikéhez illik, de levesekbe és húsos ragukba is szívesen teszik. A gyógyászatban elsősorban antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása miatt használják, de gyakori összetevő a parfümökben és a kozmetikumokban is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET