Na Slovensku sa začína futbalový sviatok: Majstrovstvá Európy hráčov do 19 rokov EURO U19

Svoju kariéru na ňom odštartovali hviezdy svetového futbalu ako Mbappé, Torres Feran či Sané. Teraz je hosťujúcou krajinou sviatku mladých futbalistov EURO U19 v čase od 18. júna do 1. júla 2022 Slovensko a naša reprezentácia má ambíciu ukázať sa v tom najlepšom svetle.

Foto: SFZ

Po dvoch rokoch obmedzení organizátori EURO U19 veria, že vrcholové európske podujatie prinesie futbalovým fanúšikom nezabudnuteľné zážitky. K úspechu EURO U19 chce prispieť svojou podporou aj spoločnosť Slovnaft – dlhoročný stabilný partner slovenského futbalu.

Ambasádori Škrtel a Vittek

Foto: SFZ

O usporiadaní futbalových majstrovstiev Európy EURO U19 na Slovensku rozhodla UEFA v roku 2019. V prospech malej krajiny v strede Európy nahral aj fakt, že máme za sebou úspešnú organizáciu turnaja ME U17 v roku 2013 a ženské majstrovstvá Európy U19 v roku 2016. Ambasádormi EURO U19 na Slovensku sa stali bývalí vynikajúci hráči slovenskej reprezentácie Martin Škrtel a Robert Vittek.

S kým bude hrať Slovensko v základnej skupine

Foto: SFZ

Na šampionáte sa predstaví osem futbalových tímov v dvoch základných skupinách, v ktorých odohrajú zápasy klasickým formátom každý s každým. Dva najlepšie tímy zo skupín postupujú do semifinále turnaja, a zároveň na majstrovstvá sveta vo futbale U19 2023 v Indonézii. Našej reprezentácii žreb určil skupinu A. Spolu so Slovenskom sú v nej tímy Rumunska, Talianska a Francúzska.

Zápasy na rôznych štadiónoch Slovenska

Foto: SFZ

Stretnutia skupiny A sa odohrajú na štadiónoch v Trnave a Dunajskej Strede, zápasy B skupiny sa odohrajú v Banskej Bystrici a v Žiari nad Hronom. Štadión v Senci bude hostiť v play off stretnutie medzi tretími tímami a semifinále sa bude hrať v Dunajskej Strede resp. v Trnave. Finálové stretnutie sa odohrá na štadióne Antona Malatinského v Trnave.

PROGRAM ŠAMPIONÁTU EURO U19

Foto: SFZ

A-skupina (Trnava, Dunajská Streda)
18. júna: Slovensko - Francúzsko, Taliansko - Rumunsko
21. júna: Slovensko - Taliansko, Rumunsko - Francúzsko
24. júna: Rumunsko - Slovensko, Francúzsko - Taliansko

B-skupina (Banská Bystrica, Žiar nad Hronom)
19. júna: Anglicko - Rakúsko, víťaz 6. skupiny ER - Izrael
22. júna: Anglicko - víťaz 6. skupiny ER, Izrael - Rakúsko
25. júna: Izrael - Anglicko, Rakúsko - víťaz 6. skupiny ER

Play off MS (Senec)
28. júna: 3. z A-skupiny - 3. z B-skupiny

Semifinále (Trnava, Dunajská Streda)
28. júna: víťaz A-skupiny - 2. z B-skupiny, víťaz B-skupiny - 2. z A-skupiny

Finále (Trnava)
1. júla: víťaz semifinále 1 - víťaz semifinále 2

Fanúšikovia futbalu, ktorí sa nedostanú na štadióny, si budú môcť pozrieť prenosy zápasov. Zabezpečí ich RTVS Šport Live.

AMI MÉG ÉRDEKELHET