Galanta a Matúšova zem

Vedeli ste, že mesto Galanta má dlhú históriu, ktorá siaha až do stredoveku?

Foto: Facebook Mesto Galanta

Prvá písomná zmienka o meste sa objavuje už v roku 1237. Od tej doby sa stalo dôležitým hospodárskym, ale aj kultúrnym centrom regiónu. Počas stredoveku a raného novoveku bola Galanta dôležitým obchodným centrom so strategickou polohou na obchodných cestách.

„Archikúsky“

Foto: Mesto Galanta

Neogotický kaštieľ v Galante

Najstaršia písomná správa o meste pochádza z rokov 1237-1240. Galanta sa vyvíjala ako akési zemepánske mestečko s dôležitým právom usporadúvať jarmoky. Významnú úlohu pre históriu mesta zohral rod Esterházyovcov, ktorý dlhé roky ovplyvňoval život Galanty. Esterházyovci postavili v meste niekoľko stavieb: medzi najvýznamnejšie patrí neogotický kaštieľ', pôvodne renesančný opevnený objekt z roku 1633, ktorý bol v roku 1736 prestavaný v barokovom slohu a dnešnú neogotickú podobu nadobudol v roku 1861. Kaštieľ je obklopený parkom, ktorého strohosť kontrastuje s bohatou výzdobou fasád budovy.

Na kaštieli boli zahájené rekonštrukčné práce, ktoré sa však pre nedostatok finančných prostriedkov prerušili. V súčasnosti je jedna časť kaštieľa zrekonštruovaná a nájdete tam veľmi peknú, historicky zariadenú kaviareň.

Ďalšími významnými pamiatkami i dominantami mesta je evanjelický a tiež katolícky kostol sv. Jakuba Staršieho.

Okrem kostolov tu môžeme navštíviť aj miestne múzeum, ktoré ponúka pohľad do histórie mesta a regiónu. Galanta hostí rôzne kultúrne podujatia a festivaly, ktoré lákajú návštevníkov z celého Slovenska.

Za zmienku tiež stojí vodné dielo Kráľová, ktoré sa nachádza len kúsok od Galanty a je ako stvorené na športové aktivity alebo len prechádzku.

Pár faktov o Galante

  • Pre oblasť sú charakteristické veľmi dobré klimatické podmienky a patrí medzi oblasti s najvyššou priemernou teplotou vzduchu na Slovensku
  • Na území mesta sú využívané dva geotermálne vrty, ktoré zásobujú teplom sídlisko Sever a Nemocnicu s poliklinikou Sv. Lukáša
  • Priemerná nadmorská výška je 118 m n.m.

Matúšova zem v minulosti

Na chvíľku sa ešte vrátime do histórie. V minulosti územie 14 stolíc, 500 dedín a 50 hradov patrilo Matúšovi Čákovi Trenčianskemu, vladárovi zo 14. storočia a rozprestieralo sa na juh od línie Senec - Veľké Úľany - Veľká Mača, medzi Malým Dunajom a Váhom. Na juhu sa Matúšova zem končí pred žitnoostrovskou Gútou - Kolárovom, na zdanlivo nekonečných nededských lúkach.

Matúš Čák Trenčiansky bol uhorský šľachtic a vojvodca. V súdobých reáliách bol najmocnejším vládcom celého terajšieho západného a stredného Slovenska. Prezývali ho aj pán Váhu a Tatier a patrí medzi priam legendárne postavy slovenskej histórie a literatúry. Pre mnohé generácie slovenských národných buditeľov sa stal romantickým hrdinom vzdorujúcim uhorskej moci. Matúšova zem sa stala akýmsi prototypom slovenského kniežatstva, ktoré zohralo nemalú úlohu pri slovenskom národno-uvedomovacom procese.

Matúšova zem v súčasnosti

Dnes tento názov patrí oblastnej organizácie cestovného ruchu, ktorá združuje samosprávy, iné organizácie a podnikateľské subjekty s cieľom rozvoja a propagácie cestovného ruchu, zvýšenia návštevnosti a vytvárania nových atraktívnych ponúk v regióne.

Zakladajúcimi členmi OOCR sú okrem iných subjektov mesto Galanta, obce Dolná Streda, Horné Saliby, Matúškovo, Tomášikovo a Vozokany.

Tento región bol v minulosti vyhľadávanou dovolenkovou destináciou najmä vďaka termálnym kúpaliskám Diakovce a Vincov Les. V nedávnej histórii pribudla Galandia, realizujú sa rekonštrukcie historických pamiatok a rozvíja sa aj vodácka a cyklo turistika.

„Matúšova zem súčasnosti“, držíme palce v rozvoji cestovného ruchu tohto neobyčajného regiónu!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET