Galway: Kultúrne srdce Írska a Európske hlavné mesto kultúry 2020

Napriek tomu, že pandémia koronavírusu výrazne poznačila aj Európske hlavné mesto kultúry 2020, mesto Galway prejavilo svoju írsku odolnosť a ponúka aj online programy. Európska komisia vyšla Galway aj druhému Európskemu hlavnému mestu kultúry Rijeka v ústrety a v októbri vyhlásila, že si tieto mestá podržia svoj titul až do apríla 2021.

Galway je tretie najväčšie mesto v Írsku a hoci má len 75 000 obyvateľov, k ich počtu si musíte pripočítať 20 000 študentov, ktorí v tomto meste na západnom pobreží študujú. Mesto je vzdialené dve a pol hodiny jazdy autom z Dublinu a stalo sa slávnym vďaka svojmu bohatému kultúrnemu životu, za čo si vyslúžilo aj tohtoročný titul Európske hlavné mesto kultúry 2020 spoločne s chorvátskou Rijekou.

Mesto festivalov

www.youtube.com

MACNAS PARADE 2019, Galway .Ireland

Galway sa pýši celkovo 122 festivalmi ročne, pričom ak máte radi Halloween, v post-koronovej dobe ho neváhajte navštíviť práve v tomto čase. Strašidelný sprievod mestom s názvom Macnas parade je skutočným zážitkom. V meste si prídu na svoje nielen milovníci festivalov. Okrem unikátnych festivalov, ako je Galwayský medzinárodný festival ustríc a morských plodov konajúci sa koncom septembra, ponúka tunajšia kultúrna scéna omnoho viac. V tomto malom meste je až 35 pamiatok, 31 múzeí a 10 galérií s umením. Oddýchnuť si môžete aj vo viac než 500 krčmičkách, ktoré v okrese Galway nájdete. A ak si myslíte, že ste o tomto meste ešte nikdy nepočuli, tak si stačí opäť pustiť známu skladbu od Eda Sheerana – Galway Girl.

Symboly a zaujímavosti

Foto: 123rf

2 500 km dlhá cesta po Wild Atlantic Way ponúka jazdu po divokom pobreží západného Írska.

Symbolom Európskeho hlavného mesta kultúry Galway 2020 sa stalo srdce – a to nie náhodou. Pochádza odtiaľto totiž známy prsteň Claddagh. Toto srdce, ktoré má pôvod v spojení palcov a ukazovákov oboch rúk, pričom ostatné prsty tvoria korunku, sa stalo známym symbolom. Tento tradičný írsky prsteň symbolizuje lásku (srdce), vernosť (koruna) a priateľstvo (ruky). Mesto, ktoré neoplýva pamätihodnosťami, ponúka úplne iné zážitky. Medzi nimi je promenáda pri galwayskej zátoke Salthill alebo prechádzka pri druhej najrýchlejšej rieke v Európe. Je dlhá len 6 kilometrov, no rýchlosť jej prúdu dosahuje až 3 m/s. A ak by ste si chceli užiť cestu autom, Galway je presne v polovici cesty Wild Atlantic Way. Táto malebná cesta lemuje západné pobrežie ostrova a tiahne sa v dĺžke až 2 500 kilometrov.

Koronový rozmer

Foto: 123rf

Jedna z najviac zasiahnutých oblastí pandémiou koronavírusu je kultúra. O to viac, keď v čase pandémie slávite titul Európskeho hlavného mesta kultúry. No Íri, zocelení ťažkým životom a drsným podnebím, to ani s kultúrou nevzdali. Na stránke galway2020.ie nájdete množstvo online výstav, prednášky, besedy a podujatia. Korona tak síce vyhnala z mesta turistov, no kultúra je stále prítomná. Svoje pochopenie nad vyššou mocou, ktorá Galway aj Rijeku zasiahla, vyjadrila aj Rada EÚ, ktorá obom mestám predĺžila ich tohtoročný titul až do konca apríla 2021. Grécko a Rumunsko, ktoré mali pôvodne hostiť Európske hlavné mestá 2021, boli presunuté na rok 2023.

AMI MÉG ÉRDEKELHET