Duna menti finomságok

3 emblematikus fogás a folyó partjáról

Fotó: 123RF

Járjunk Ausztriában, Magyarországon vagy épp Romániában, minden országnak van olyan ismert és kedvelt étele, amit csak a Duna közelében készítenek. Ez alkalommal 3 olyan fogást mutatunk be, amit utazásaink során vétek lenne kihagyni.

Omlós linzer torta

Fotó: 123RF

A világ legrégebbi ismert tortájaként tartják számon, már a XVII. század közepéről találunk róla írásos emléket. Nevét Linz városáról kapta, hiszen a legenda szerint a helyi pékek készítették legjobban a sütemény alapját adó, fogalommá vált omlós tésztát.

Bajai halászlé, a folyó ajándéka

www.instagram.com

Magyarország déli régiójának legjellegzetesebb eledele – 2015 óta hungarikum, amire van is miért büszkének lenni. Többnyire pontyból főzik, legfőbb jellegzetessége az elmaradhatatlan gyufatészta, illetve, hogy a szegedi változattal ellentétben passzírozás nélkül készül.

A Duna-delta kötelezője: Ghisman – dobrudzsai palacsinta

www.instagram.com

Valahol a palacsinta, a puding és a sütemény között félúton helyezkedik el a Duna-deltában élők hagyományos desszertje: lehet édes, sós vagy akár csípős is. Ahány ház, annyi szokás, és mindenki a nagymamától örökölt saját receptjére esküszik. A lényeg: nagyon finom!

AMI MÉG ÉRDEKELHET