Az energiaturisták olyanok, mint a költöző madarak

Miért fagyoskodnánk itthon, ha ugyanannyiért nyaralhatunk is?

Fotó: Shutterstock

Vannak, akik télen is a Napot követik, és mediterrán tájakon húzzák ki a hideg évszakot. Ráadásul a rezsiárak brutális növekedésével ez most akár anyagilag is megérheti. Viszlát hideg, viszlát gázszámla!

Az utóbbi években sokan menekültek a járvány miatt lezárt, nyüzsgő nagyvárosokból melegebb tájakra, ahol télen is jó idő van. Itt aztán digitális nomádként éltek hónapokig, amíg fel nem oldották a lezárásokat és a járványszabályokat. A járvány után most az energiaválság állítja új kihívások elé az embereket, és persze az idegenforgalomban dolgozókat is. Egyrészt nagyon sok szálloda, látványosság kénytelen télre bezárni ott, ahol fűteni kell, másrészt a mediterrán vagy meleg tájakon ettől fellendülhet a téli turizmus.

Húzd ki a fűtésszezont máshol!

Fotó: Shutterstock

Kibírnánk fagyoskodás nélkül

Akik távmunkában dolgoznak vagy nyugdíjasok, és megtehetik, a hidegebb helyekről télre meleg – fűtést nem igénylő –, déli tájakra teszik át székhelyüket. Az Euronews például arról számolt be néhány napja, hogy több brit utazási iroda is arra buzdítja a honfitársaikat, hogy a telet töltsék olyan helyen, ahol kellemes az idő, és éjjel sincs hideg, azaz spórolják meg áprilisig a fűtésszámlát és az összeg töredékéből töltsék mondjuk mediterrán helyen a hideg évszakot. A TravelTime World utazási iroda „The Heat is On" szlogennel kampányol, szerintük a téli fűtés miatt 7000 fontos (3,3 millió forintos) rezsivel kell számolniuk a briteknek 2023. áprilisáig. Mivel a kormány fixálta a gázárat a fűtésszezon végéig, így minden háztartás pontosan ki tudja számolni a rá eső rezsi árát. Hát nem érné meg csúcsszezonon kívül mediterrán országokban áttelelni?

Követik a Napot

Fotó: Shutterstock

Ki ne választaná inkább Dubrovnikot?

Az olyan déli régiókban, mint Portugália, Málta, Dél-Spanyolország, Görögország, rendkívül jó ár-érték arányú szállásokat találhatunk januárban és februárban, ráadásul az idő is kellemes, meleg és napos. Ha nem költünk többet programokra, mint otthon és nem eszünk minden nap étteremben, akkor a költségünk sem lesz több, mint otthon.

És nemcsak a britek akarnak ám világgá menni, az EU északi részén élők is azt tervezgetik, hogy a leghidegebb hónapokban esetleg áttelelnek Dél-Európában. A turizmus.hu írt arról, hogy Horvátországban és Montenegróban is számítanak rá, hogy télen ellepik a déli vidékeket a német turisták.

Kik azok az energiaturisták?

„Az energiaturisták olyan európai uniós állampolgárok, akik a tél folyamán azokba az országokba terveznek költözni, amelyekben nem kell olyan sokat fizetni az energiáért, mint hazájukban" – írja a Balkan Green Energy News. Ranko Jovović, a Montenegrói Kereskedelmi Kamara (PKCG) Turisztikai és Vendéglátóipari Szövetségének elnöke szerint mivel az EU-ban jelentősen emelkedik az áramszolgáltatás ára, sok európai polgár a közelgő télre Törökországban foglal szállást magának, hogy ott vészelje át a hideg hónapokat – írja a turizmus.hu.

De nem is megy mindenki ennyire délre, az egyik utazási iroda télen 60 000 német turistát visz például Dubrovnikba.

Horvátország téli (csúcs időn kívüli) népszerűségét látva, a montenegrói turisztikai ügynökség is szeretne olyan kampányt indítani, amivel magukhoz csábítják az észak- és közép-európai turistákat, hogy az otthoni kiadásaik töredékéért töltsenek nálunk rövidebb-hosszabb időszakot. A gazdasági szakemberek jóslatai szerint nyugdíjasokra és kisgyermekes családokra számítanak leginkább, akik átlagosan 1 hónapot töltenek majd déli területeken.

AMI MÉG ÉRDEKELHET