Genf, a diplomácia városa

Innen indult a Vöröskereszt, és a közelben lakik a Mont Blanc is.

Fotó: Shutterstock

Ha Genfbe, ebbe a Svájc délnyugati csücskében fekvő városba látogatunk, lenyűgöző szökőkút, gazdag történelem, kilátás az Alpokra, sőt a Mont Blanc-ra és egy, a világon egyedülálló diplomáciai negyed is vár ránk.

Genf csupán nem egészen kétórányira keletre fekszik a franciaországi Lyontól, s történelme szorosan összefonódott a gall kakas országával, sőt, a közeli Olaszországéval is. Ezt a rendkívül gazdag várost az órák, az arany, a bankok, de főleg a nemzetközi negyede tette híressé.

​A Genfi-tó partján

Akár kimondottan Genf az úti célunk, akár csak átszállunk itt egy másik repülőgépre, egy dologgal ki kell békülnünk: ez a világ egyik legdrágább városa. Ennek ellenére, ha van időnk, érdemes látni ezt a várost. És nem csak a világhírű Genfi Autószalon idején. Egy séta a Genfi-tó partján nagyszerű kilátást biztosít a Jet d’Eau-ra, amely valaha a világ legmagasabb szökőkútja volt. Továbbra is 140 méter magasra lövelli a vizet 200 kilométer per órás sebességgel, és különleges látványával a város jelképévé vált.

A kávéházak, az éttermek, a sétányok az előkelőség érzetét keltik, amit megkoronázhatunk egy hajókirándulással a tavon. Jó időjárási körülmények között Genfből látni Európa legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-t, amely 4809 méter magas, és hetven kilométerre található a várostól.

​Az óváros és a Szent Péter-katedrális

www.youtube.com

GENEVA SWITZERLAND | Local's POV on the BEST Spots! | Ultimate Travel Guide + Walking Tour |

A városnak rendkívül gazdag a történelme. Krisztus előtt 121-ben a rómaiak szerezték meg a keltáktól, időszámításunk előtt 58 és 52 között Julius Ceasar is itt tartózkodott. A város történetét a királyok és az egyházi vezetők között, később a polgárok és a kereskedők között folytatott hatalmi harcok formálták. Nemcsak az óváros utcácskáiban, hanem az időben is el lehet veszni, rengeteg múzeumot és órakereskedőt találhatunk itt, akik már a 18. században is a legjobbak voltak a mesterségükben. A központ domináns eleme a Szent Péter-katedrális. A protestáns reformáció szimbóluma a 12. századtól díszíti a központot, egész évben különböző koncerteket tartanak itt. Ahhoz, hogy a legjobb kilátásunk nyíljon a városra, 157 lépcsőt kell megmásznunk.

​A nemzetközi negyed

Fotó: Shutterstock

1863-ban Jean Henri Dunant Genfben alapította meg az első nemzetközi humanitárius szervezetet, a Nemzetközi Vöröskeresztet. Azon túl, hogy egy nemzetközileg elismert és fontos intézményt hozott létre, lerakta az alapkövét annak a negyednek, ahol ma több ismert világszervezet székel. Érdemes meglátogatni ezt az egyedi városrészt. A Nemzetközi Vöröskereszt Múzeuma után átsétálva a Place des Nations téren az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) európai központjában találja magát az érdeklődő, utóbbi intézményt szintén meg lehet látogatni. A Vöröskereszt világközpontja és az ENSZ egyik központja mellett itt székel az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Meteorológiai Világszervezet, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a Nemzetközi Távközlési Unió, az Egyházak Világtanácsa, az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és sok más nemzetközi szervezet.

​A törött lábú szék

Fotó: Shutterstock

Genf egyik jellegzetessége a törött lábú szék piros szobra, amely 1997 óta áll két épület, a Nemzetközi Vöröskereszt és az ENSZ európai központja között. Hiányzik azonban a szék egyik lába. Ezt a 12 méter magas fából készült szobrot egyszerű üzenettel emelte Daniel Berset szobrász: ne feledkezzünk meg a taposóaknák áldozatairól, és gyakoroljunk nyomást a kormányokra, hogy tiltsák be a taposóaknákat. Ezáltal ez a szék a 21. század egyik legemblematikusabb műtárgyává vált.

AMI MÉG ÉRDEKELHET