Geocaching: najlepší dôvod vybrať sa „nikam“

Či už uvažujete, kam sa vybrať do prírody v rámci povolenej vychádzky, alebo nemáte priestor na dlhšiu cestu mimo okresu – neďaleko vášho domova je skrytých množstvo malých pokladov, o ktorých ste netušili. Vitajte vo svete geocachingu.

Foto: Getty Images Hungary

Hra na schovávačku je po stáročia jednou z obľúbených aktivít. Medzi to sa počíta aj schovávanie pokladov. Dobrodružné objavenie pokladu či niečoho skrytého v nás zobúdza prirodzenú túžbu objavovať a dobývať. V geocachingu sa všetky tieto aspekty spojili do aktívneho trávenia času na čerstvom vzduchu. Pritom neputujete za žiadnou turistickou atrakciou. Kešky, ako sa týmto skrytým pokladom hovorí, sa často nachádzajú uprostred ničoho.

Z nápadu fenomén

Foto: 123rf

Za počiatkami geocachingu stojí Dave Ulmer, ktorý v roku 2000 skryl v lese, v štáte Oregon v USA, nádobu s papierom a perom. Nápad nazval „Veľký americký lov na GPS" a zverejnil ho v internetovej skupine používateľov GPS. Jeho myšlienka bola jednoduchá – schovajte kontajner v lese a poznačte si súradnice pomocou jednotky GPS. Nálezca teda musel lokalizovať kontajner iba s použitím svojho GPS prijímača. Pravidlá pre nálezcu boli jednoduché: „Vezmite si nejaké veci, nejaké odložte" a „Nezanechaj stopu". Do troch dní si dvaja rôzni čitatelia prečítali o jeho skrýši na internete, pomocou vlastných GPS prijímačov našli kontajner a podelili sa o svoje zážitky online. Rovnako ako mnoho nových a inovatívnych nápadov na internete, aj tento koncept sa veľmi rýchlo rozšíril. Geocaching sa stal fenoménom.

Čo potrebujete na geocaching

Foto: Getty Images Hungary

Na hľadanie skrýš, takzvaných „kešiek", vám stačia tri veci. Ešte doma si založte účet na geocaching.com, aby ste sa na online mape rozhodli, kam sa vyberiete. Potom potrebujete GPS. Ako samostatný prístroj ho má málokto z nás, ale každý má GPS navigáciu v mobile, ktorá v plnej miere postačuje. Do tretice potrebujete mať náladu objavovať – so štipkou trpezlivosti, dômyselnosti a pozornosti.

Ako začať?

Foto: Getty images Hungary

S vytvoreným účtom na geocaching.com môžete vyhľadať kešky vo vašom okolí. Odpíšte si súradnice a najmä pomôcky, ktoré sú často potrebné na nájdenie kešky. Prečítajte si opis miesta, na ktoré sa chystáte. Mnohokrát sa dozviete veľa o histórii miesta a jeho zaujímavosti, ktoré vám priblížia danú lokalitu. Na začiatok je najlepšie začať jednoduchšou keškou, pretože skrýše sú kategorizované podľa náročnosti od 1 po 5. Tie najťažšie s číslom 5 môžu ležať v potrubí pod zemou alebo na dne jazera.

Samotné hľadanie

Foto: 123rf

Zapojte do cesty za keškami rodinu či priateľov a blízkych. Dobrú náladu z objavovania niečoho nového dostanete už počas cesty k miestu hľadania. Keď sa dostanete na miesto, ktoré označila GPS navigácia, je najlepšie ju vypnúť a sústrediť sa iba na realitu a na to, čo je okolo vás. Pomocou GPS sa väčšinou dostanete do okolia 5 až 10 metrov od pokladu, takže treba zapnúť zmysly a pustiť sa do hľadania bez technológií. Ak si neviete rady, odporúčame použiť pomôcku. Pomôcky slúžia na uľahčenie hľadania a väčšina skrýš ich má uvedené v opise na internete.

Tu je!

Foto: Getty Images Hungary

„Tu je!" je klasický výkrik šťastlivca, ktorý našiel skrýšu. Vtedy nastáva moment odhalenia, čo je vnútri. Väčšinou sa tam nenachádza nič drahé, ale ten pocit úspechu je najcennejší. V skrýšach sú schované rôzne predmety, ktoré v nich nechávajú iní ľudia. Väčšinou sú to drobnosti: magnetky, sponky, odznaky či náramky. Platí však pravidlo: ak z kešky niečo zoberiete, musíte tam ponechať niečo rovnakej alebo väčšej hodnoty. Zároveň je tu vždy zápisník – logbook – do ktorého sa každý, kto kešku nájde, zapíše. Podpisujte sa pod svojou prezývkou, ktorú ste uviedli pri registrácii online. Je dôležité skrýšu opäť zamaskovať, aby ju nenašli muklovia (ľudia, ktorí nepoznajú geocaching). Zakryte ju tak, aby nebola voľne okom viditeľná. Ak tak neurobíte, skrýše môže niekto nájsť a zo zvedavosti či zlomyseľnosti ich odstrániť či vykradnúť. Posledným krokom je úspešný návrat z dobrodružstva domov a na internetovej stránke si označiť nájdenú kešku. Môžete k tomu dopísať komentár a pomôcť tak ostatným budúcim hľadačom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET