Gesztenyét az asztalra!

Még nem éli a reneszánszát, pedig szép is, finom is, egészséges is.

Fotó: Shutterstock

Télen a piacok és a karácsonyi díszbe öltöztetett utcák egyik legnagyobb slágere a parázson sült gesztenye. Bár elsősorban frissen sütve ismerjük, ez a csábító illatú és ízű, egészséges csemege a konyhában is értékes alapanyag lehet!

A szelídgesztenye egy vonzó aromájú makktermés, és bár a megtévesztésig hasonlít a vadgesztenye termésére, mégsem rokon fajok. A szelídgesztenye rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, ezért a szervezet számára nem megterhelő eledelről van szó. Érdekesség, hogy az összetétele nagyon hasonló a burgonyáéhoz, jóllehet, azzal sem áll semmiféle rokonságban.

Nálunk is megterem!

www.youtube.com

15 ezer látogatót vonzott idén a Velemi Gesztenyenapok

Bár Szlovákia déli részén és a melegebb mikroklímájú lejtőkön nálunk is sikerrel termeszthető, a szelídgesztenye nálunk nem őshonos – Kelet-Ázsia és Dél-Európa párás erdőiből származik. A legismertebb szlovákiai gesztenyés Nyitra közelében, Gímes vára alatt található.

Sok helyen évszázadok óta rendeznek „gesztenyeünnepet”, amin mi mást is kínálnának, mint gesztenyés finomságokat. A magyarországi Velem községben valóságos kultusza van, a két napig tartó gesztenyeünnepen kézművesek, népzenészek, táncosok, vásári komédiások szórakoztatják a látogatókat, miközben megkóstolhatják a gesztenyéből készült finomságokat.

A gesztenyét nemcsak sütve vagy pürének elkészítve fogyaszthatjuk, hanem húsokba, süteményekbe töltve is. Napjainkban már nem nagyon használják kenyéralapanyagként, de jó tudni, hogy akik nem szeretik, vagy egészségügyi okok miatt kerülniük kell a gabonakészítményeket, gesztenyével helyettesíthetik ezeket. Jöjjön tehát néhány jól bevált gesztenyés recept!

Hagyományos sült gesztenye

Fotó: Shutterstock

A gesztenyét egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap késsel bevágjuk a héját és tovább áztatjuk még egy kicsit. Alufóliával bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, és utána megpucoljuk.

Gesztenyekrémleves

Fotó: Shutterstock

A tejben elkeverjük a cukrot és a pudingport. Egy lábosban tejet forralunk, hozzáadjuk a pudingos keveréket, beletesszük a gesztenyét, a rumot, a sót és megfőzzük. Ha megfőtt a gesztenye, hozzáöntjük a tejszínt és pürésítjük. Adhatunk hozzá még cukrot vagy mézet is ízlés szerint. Sült gesztenyével megszórva tálaljuk.

Gesztenyével és aszalt szilvával töltött pulykamell

Fotó: Shutterstock

A szilvákat félbe vágjuk, vörösborban áztatjuk. A pulykamellet szeletekre vágjuk és fűszerezzük. Ráhelyezzük a bacon szeleteket, amelyekre ráhalmozzuk a gesztenyepürét és az aszalt szilvát, majd feltekerjük. A tekercseket tepsire rakjuk, öntünk alá egy kevés vizet és előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük, és rizzsel vagy főtt krumplival tálaljuk.

Gesztenyés-szilvás bejgli

Fotó: Instagram

A langyos tejfölbe belekeverjük az élesztőt és a tojást. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót és a cukrot, végül az élesztős keveréket. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez az aszalt szilvát feldaraboljuk és vörösborba áztatjuk. A főtt gesztenyét áttörjük vagy pürésítjük, elkeverjük a lecsöpögtetett szilvával, fahéjjal, kekszmorzsával és egy kis rummal.

A cipókat kinyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével és elsimítjuk rajta a tölteléket. A tésztát lazán feltekerjük, tepsibe tesszük és a tetejét tojássárgájával megkenjük. Addig pihentetjük, amíg a tojássárgája megszárad. Ezután átkenjük tojásfehérjével és fél óra pihentetés után előmelegített sütőben megsütjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET