Giro d’Italia bližšie, ako kedykoľvek predtým

Po Tour de France je talianska cyklistická súťaž Giro dItalia asi druhým najznámejším podujatím svojho druhu na svete. Odohráva sa pochopiteľne v Taliansku, no práve tento rok budú jej prvé tri etapy bližšie k Slovensku, než kedykoľvek predtým. Grande partenza, ako začiatok Taliani radi volajú, bude totiž už čoskoro v Budapešti.

Foto: Giro Hungary

Cyklistické preteky so 105 ročnou históriou láka k cestám povzbudzovať neuveriteľné výkony profesionálnych cyklistov milióny turistov. Tento rok bude talianska grandtour len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc a preto ak ste fanúšikmi cyklistiky, túto jedinečnú šancu si nesmiete nechať ujsť.

Prvá etapa, 6. mája 2022: z Budapešti na Vyšehrad

www.youtube.com

STAGE 01 video

Najbližšie k Slovensku bude tohtoročná Giro d’Italia vo Vyšehrade. Len tridsať kilometrov východne od Štúrova bude končiť úvodná etapa tohto ročníka. Po tom, čo o 12:20 vyrazia cyklisti z centra Budapešti, zamieria na juhozápad do Székesfeherváru, aby to následne otočili na sever do Ostrihomu a ukončili 195 kilometrovú etapu s prevýšením 900 m päťkilometrovým stúpaním. Predpokladaný čas príchodu prvých jazdcov je o piatej popoludní.

Druhá etapa, 7. mája 2022: z Budy do Pešti

www.youtube.com

STAGE 02 video

Deväťkilometrová stíhačka po centre mesta je ideálna na váš víkendový citybreak v maďarskej metropole. Pretekári vyrazia z Námestia hrdinov k Dunaju, po kľukatých uliciach sa dostanú k budove parlamentu a pôjdu pozdĺž tejto budovy, kým ich čaká finále do kopca na námestie Bude so 14% stúpaním. Ak si teda chcete vychutnať Budapešť a cyklistiku v jednom, sobota je ten správny deň.

Tretia etapa, 8. mája 2022: z Káposvára k Balatonu

www.youtube.com

STAGE 03 video

Posledná časť Grande Partenzy 2022 v Maďarsku má 201 kilometrov a vedie z mesta Káposvár k Provensálsku Maďarska, alebo okoliu jazera Balaton. Pelotón povedie cez Nagykaniszu a známy Héviz, cez kopcovitý sever jazera, aby si finálnych 50 kilometrov užili cyklisti na rovinkách s prvým cieľovým šprintom tohto ročníka.

Po tomto úvode sa už pretekári presunú na ich cestu naprieč celým Talianskom, čo stále môžete sledovať v televízii, no naživo sa takáto udalosť opakuje len raz za život, tak neváhajte okoreniť svoj víkend trochu Gira!

AMI MÉG ÉRDEKELHET