Najbezpečnejšie krajiny v roku 2023

Vyšlo najnovšie vydanie Globálneho mierového indexu.

Foto: Shutterstock

Bezpochyby platí, že bezpečnosť je jedným z najdôležitejších aspektov pri cestovaní. Institute of Economics and Peace každoročne uverejňuje takzvaný Globálny mierový index - rebríček krajín na základe stavu ich verejnej bezpečnosti. Tu sú výsledky za rok 2023.

Ukazovatele indexu ovplyvňuje 23 faktorov, medzi ktorými sú napríklad:

  • miera páchania trestnej činnosti
  • teroristické útoky
  • násilné demonštrácie
  • vzťahy so susednými krajinami
  • stabilita politického života

Tie sú zaradené do troch hlavných kategórií: bezpečnosť a ochrana spoločnosti, prebiehajúce domáce a zahraničné konflikty a faktory militarizácie.

Podľa hodnotiacej správy v roku 2023 Globálny mierový index zasa trochu klesol. Tento rok sa stal v poradí trinástym, v ktorom sa situácia ohľadom všeobecnej bezpečnosti na svete zhoršila. Zo 163 skúmaných krajín 63 získalo lepšie hodnotenie než vlani, ale 95 si pohoršilo. Ruská vojna na Ukrajine významne ovplyvnila úroveň globálneho mieru.

Nie je teda prekvapením, že ukazovateľ sa najviac prepadol v prípade Ruska a Ukrajiny. Okrem toho sa situácia výrazne zhoršila ešte v Haiti, Mali a Izraeli.

Celkovo sa v uplynulých 15 rokoch svet stal čoraz nebezpečnejším. Za toto obdobie sa index krajín zhoršil v priemere asi o 5 percent.

A TERAZ SA POZRIME NA SAMOTNÝ REBRÍČEK

Foto: Shutterstock

Na jeho čele stojí Island, čo nie je prekvapením. Ostrovná krajina kraľuje rebríčku od roku 2008. Na druhom mieste skončilo Dánsko, najmä vďaka nízkej miere korupcie. Tretiu priečku obsadilo Írsko, ktoré si v porovnaní s vlaňajškom polepšilo o päť miest. Top 10-ku uzatvára Švajčiarsko.

Takto vyzerá Globálny mierový index:

  1. Island
  2. Dánsko
  3. Írsko
  4. Nový Zéland
  5. Rakúsko
  6. Singapur
  7. Portugalsko
  8. Slovinsko
  9. Japonsko
  10. Švajčiarsko

SLOVENSKO

Slovensko sa v tomto roku umiestnilo na 26. mieste.

AMI MÉG ÉRDEKELHET