Édességek az Olümposzról

Görög finomságok édesszájúaknak.

Fotó: Shutterstock

A görög desszertek sok tekintetben különböznek a nálunk szokásos süteményektől – édesebbek, sziruposabbak, laktatóbbak, mint amit mi Közép-Európában megszoktunk.

Görögországban a cukrászdák a sütemények mellett csokoládét, italokat és persze kávét is árusítanak – ezt leszámítva azonban nem sokban hasonlítanak a mi cukrászdáinkhoz. Nagy többségük elviteles rendszerben működik, de azért egy-két asztal mindenhol található azok számára, akik helyben szeretnének elfogyasztani valamilyen finomságot.

Lukumádesz – görög fánkocska

A lukumádesz egy egyszerű, a miénkhez hasonló fánk, viszont töltelék helyett sziruppal van lelocsolva. Elkészítéséhez a lisztet a cukorral, sóval és az élesztővel összekeverjük. Hozzáadjuk a vizet és lágy tésztát készítünk. Az így elkészített tésztát letakarjuk és pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a szirupot. A vizet egy edényben felforraljuk és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Néhány perccel később beletesszük a mézet és a citromlevet is. Egy edényben olajat forrósítunk és a tésztát az olajba szaggatjuk két kanál segítségével. Folyamatos forgatás mellett aranybarnára sütjük. Papírtörlővel bélelt tányérra szedjük. Utána áttesszük egy másik tányérra és bőségesen meglocsoljuk a sziruppal.

Fotó: Shutterstock

Bugatsa, a grízes süti

A sütemény elkészítéséhez a leveles tésztát kinyújtjuk és két részre vágjuk. Az egyik felét sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A töltelékhez a tejet és a cukrot felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Kicsit hűlni hagyjuk, utána belekeverjük a vajat és a vaníliát. Az így elkészített masszát a tepsiben lévő tésztára öntjük, elsimítjuk, végül befedjük a leveles tészta másik felével. Előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és fahéjjal. Hidegen és langyosan is fogyasztható.

Halva – egyszerűen nagyszerű

A görög halva egy egyszerű és olcsó édesség. Oroszországban napraforgómagból, a Közel-Keleten szezámmagból, Görögországban pedig búzadarából készítik. Egy edénybe olajat öntünk, hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzátesszük a cukrot, végül felöntjük vízzel. Utána hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget, valamint egy narancs reszelt héját. Folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik és pöfögni kezd. Az elkészített masszát kiöblített formákba osztjuk, alaposan lenyomkodjuk és hűlni hagyjuk. Néhány perc után tányérra borítva, apróra vágott dióval meghintve tálaljuk.

Fotó: Shutterstock

Baklava – a világsztár

A réteslapokat a tepsi méretére vágjuk, letakarjuk nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki. A tepsibe beleteszünk egy réteslapot, megkenjük vajjal és így folytatjuk, amíg a tepsi aljában négy réteslap lesz. Megszórjuk aprított dióval, majd ráteszünk két réteslapot úgy, hogy mindegyik tetejét megvajazzuk. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. A legutolsó diós rész tetejére a maradék négy megvajazott réteslap kerül. Az így elkészített tésztát vizes késsel ferdén rombuszokra vágjuk. Előmelegített sütőben körülbelül egy órát sütjük alacsony hőfokon. Amíg a tészta sül, elkészítjük a szirupot. Egy lábasba vizet teszünk, hozzáadjuk a cukrot, a mézet és a citromlevet. Közepes lángon addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd hagyjuk kihűlni. Ha a baklava megsült, kivesszük a sütőből, és alaposan meglocsoljuk a sziruppal. Legalább hat órán át állni hagyjuk, hogy a szirup beivódjon a rétegek közé.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET