Ezeken a Görög szigeteken mindannyian dalra fakadnánk

Szantorini

Ma már nincs ember, aki a 2008-ban bemutatott Mamma Mia! musicalről ne hallott volna. A fülbemászó dallamok és a csavaros szerelmes történet mellett a filmben szereplő görög helyszínek ugyanannyira elvarázsolták a nézőket, mint Meryl Streep alakítása. A film egyes jelenetei Szkopelosz szigetén lettek forgatva, mi pedig mutatunk még 5 hasonlóan gyönyörű helyszínt, ahol szintén megkaphatjuk a Mamma Mia! életérzést.


Mílosz 

Mílosz vulkanikus szigetéről sokan csak a közelmúltban hallottak először – ők pedig igyekeztek megőrizni maguknak a gyönyörű célpont titkát. Ez teljesen érthető, hiszen Mílosz több mint hetven strandja valószínűleg a teljes görög szigetvilág egyik legérintetlenebb és legváltozatosabb partvonalán fekszik. A sziget környékén számos víz alatti barlang, érdekes sziklaalakzatok és dimbes-dombos tájak gazdagítják a felfedezésre váró természeti kincsek csoportját.

Ráadásul ezen a környéken találták meg még 1820-ban azt a görög szobrot, amit ma milói Vénuszként ismerünk, a színes házikók és a miloszi katakombák révén viszont nem kell a párizsi Louvre-ig utaznunk azért, hogy egy kis történelemmel is találkozzunk.

Ídra 

Ídra, vagy ismertebb nevén: Hydra szigete azért is különleges, mert teljesen autómentes övezetnek számít a műemlékvédelemnek köszönhetően.A helyszín már legalább 100 éve inspirálja a művészeket.

Az 1960-as években Leonard Cohen is a szigeten telepedett le, ma pedig kiemelkedően izgalmas képzőművészeti közeg gazdagítja alkotásaikkal Ídrát. Bár kiépített strandokra itt nem számíthatunk, a kulturális pezsgés kárpótol minket, autók híján pedig kipróbálhatjuk milyen szamárháton közlekedni. A sziget növényzetét bár megkárosította a fakitermelés és a tűzvészek is, mostanra sok helyen visszanőttek az olajfák és az eukaliptuszok.

Szifnosz 

Ha szeretjük a visszafogott luxust, a páratlan gasztronómiát és az érintetlen partok felfedezését, akkor számunkra Szifnosz lesz a tökéletes Mamma Mia! helyszín. A fazekasművészetéről is híres sziget klasszikus tavernáiban helyi agyagedényekben felszolgált specialitásokat – például csicseriborsó-krokettet és párolt kapribogyót – fogyaszthatunk, de persze választhatunk az modern éttermek közül is. A friss alapanyagok itt izgalmas csavart kapnak, spagettin tálalt homárt és bébi tintahal-tempurát is kóstolhatunk.

Ráadásul a túrázók is imádni fogják: az egyik legnépszerűbb útvonalnak a 100 km hosszú Sifnos Trail számít, ami útját apró kápolnák, ősi szentélyek és csendes falvak kísérik.

Szantorini 

Bár az ország egyik legnépszerűbb szigete Szantorini, a itt egyértelműen átélhetjük a görög életérzést. Az elképesztő természeti csodákban bővelkedő úti cél egy 3500 évvel ezelőtti vulkánkitörésnek köszönheti mai arcát és kivételes borvidékét is.

Területén egyszerre vethetjük magunkat bele a pezsgő éjszakai életbe és fedezhetjük fel az eldugottabb részeken fekvő, nyugodtabb partszakaszokat is. A sziget keleti oldalán, több mint 350 méter magasan fekvő Thérát az ókori maradványok miatt érdemes meglátogatnunk; itt találhatók például a Pythios-templom és a Ptolemaiosz-szinház romjai is.

Folégandrosz 

Folegandrosz leginkább a hagyományos kávékultúrájáról ismert. A térség pont olyan kopár, mint ahogy azt neve is sejteti velünk, amely ógörögül annyit tesz: „vaskemény”. A sziget mindössze hét kilométer hosszú, hétszáz fős lakosságot számlál, így itt nem számíthatunk napozóágyakkal teli tűzdelt, homokos strandokra, tiszta, kavicsos öblöket viszont annál inkább láthatunk.

Hora fauljából egy kacskaringós út vezet fel a sziklák tetején található magányos Panagia-templomhoz, Chora erőddel körbevett településén pedig hirtelen a 13. századba repülhetünk vissza. A szigeten számos apró (halász)falu található, Ano Meria településén például egy népművészeti múzeumban is körülnézhetünk – a túrázók örömére innen egyébként négy túraútvonal is indul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET