Eldugott Görögország 2.: Szigetek aktív pihenéshez

Élet a turistákon túl. Túra, szörf és búvárkodás.

Karpathos
Fotó: Shutterstock

Hiába tudjuk, hogy Görögország az európai kultúra bölcsője és ráadásul gyönyörű, ha sokunkat elriasztanak a turistahadak. Vagy hordák. Éppen ezért a következő sorozatunkban olyan helyeket gyűjtöttünk össze a helléneknél, ahol még nyugodtan lehet pihenni, és helyi lakosokkal is van esély találkozni. Míg első részünkben nyugodt szigeteket kerestünk, a másodikban azoknak kedvezünk, akiknek a nyaralás egyenlő a sportolással, aktív kikapcsolódással.

Az aktívan pihenők paradicsomai

Futás, kirándulás, úszás, szörfözés tekintetében igen erős a mezőny – azok tehát, akik a nyári forróságban is élvezettel sportolnak, nem fognak csalódni.

Karpathosz

Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt Karpathosz lehet számunkra érdekes. Ez a desztináció pár nap ráérős fürdőzés után az izmok átmozgatásában is remek társunk lesz. A Rodosztól délnyugatra fekvő sziget változatos domborzatával ideális a túracipős időtöltésre. Az ösvényeken nincs hiány magas kaptatókban, lankás dombokban, tengerparti panorámát ígérő kiszögellésekben. Ha nagyobb magasságokba vágynánk, hódítsuk meg a legmagasabb csúcsot, az 1 215 méteres Kali Limnit, vagy járjuk végig a sziget leghosszabb, 21 km-es útvonalát Avlona és Agia Aikaterini között. Olympos faluba szintén megéri elsétálni, a szerpentinek fáradalmaiért bájos kis utcák, tradicionális, valószínűtlenül tarka lakóépületek látványa kárpótol majd.

Vagy inkább a hullámokat lovagolnánk meg? Semmi akadálya! A meltemi szélnek köszönhetően Karpathosz kifejezetten huzatos, így a nyugati partokon – különösen az Arkasa-öbölben – napokon át szörfözhetünk. Tudásunkat több helyi iskolában is elmélyíthetjük, az adottságok kezdőknek és haladóknak is élvezetessé teszik a deszkázást.

Amorgosz

Fotó: Shutterstock

Az Égei-tengerből kimagasló Amorgosz egy filmforgatás kapcsán került fel a természetbúvárok térképére, ám a viszonylag nehezen megközelíthető szigetet bő harminc évvel a Luc Besson-féle A nagy kékség bemutatója után is csak kevesen keresik fel, így a magányos természetjárás élménye garantált. A kijelölt túrákat a helyiek kék utaknak nevezik, mert mindegyikről pompás kilátás nyílik a tengerre. A legszebb ösvény a 11. századi, roppant sziklafalhoz tapadó kolostor, Hozoviotissa mellett vezet el, míg a sziget délnyugati csücskében a partra vetett Olympia hajóroncshoz sétálhatunk le. Akármerre indulunk, vad, zabolázhatatlan természetet találunk!

Amorgoszon búvárszemüvegre is szükségünk lesz: az Agia Anna, a Kalotaritissa és a Mikri strandok vize kristálytiszta és békés, így veszélyes áramlatok híján akár az egész napot a tengerben tölthetjük virgonc kishalak és kövek közé bújó polipok után kutatva.

AMI MÉG ÉRDEKELHET