Rejtélyes torony – ez lehet a világ legrégebbi meteorológiai állomása?

Az ókori római Agora közepén helyezkedik el.

Fotó: Shutterstock

Az athéni Szelek tornya több mint kétezer évvel ezelőtt épült fel és Görögország egyik legfontosabb ókori műemlékének számít. 13,5 méter magas, nyolcszögletű torony közvetlenül az Akropolisz alatt, az ókori római Agora közepén helyezkedik el. Időszámításunk előtt, az 1. században építették klasszikus pentelei márványból. A torony megépítésének okát máig hománly fedi, ami viszont biztos, hogy tervezője az ókori asztronómus, Küroszi Andronikosz volt.


Fotó: Shutterstock

Az építmény magassága, a napórák, a szélkakas, illetve az, hogy a Szelek tornya az Agora közepén található a kutatások szerint arra enged következtetni, hogy egy meteorológiai állomás funkcióját töltötte be. Valószínűleg kereskedők használhattak az idő és a szélirány kiszámítására – ezek ugyanis hatással voltak azokra a kereskedelmi útvonalakra, melyeken keresztül áruik érkeztek. A főszelek jelzését a torony tetején lévő szélkakas tette lehetővé, a belső térben az időt pedig egy vízóra segítségével mérték: ezt az Akropoliszból egy csatornán leérkező víz hajtotta.

A torony végigkísérte Athén történelmét

Fotó: Shutterstock

Az Agorát díszítő torony végigkísérte Athén történelmét: a keresztény időkben egy ortodox templomot és egy temetőt is felhúztak köré, az oszmán időszak alatt az emlékmű a mevlevi dervisek imahelyévé változott. Egyébként a dervisek voltak azok, akik kialakították az ezelőtt nem létező ablakokat rajta, és ha ők nincsenek, lehetséges, hogy a torony is – a Parthenón szobraihoz hasonlóan – a British Museumban végzi: Lord Elgin (aki a szobrokat Angliába szállította) ugyanis a Szelek tornyára is szemet vetett, a dervisek viszont hallani sem szerettek volna a torony áthelyezéséről. A Szelek tornya így ma is látogatható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET